Галка

22
18
20
22
24
26
28
30

— І старшому лейтенантові Оскару і сержанту Васі-саратовцю вічна слава! — промовив полковник, і його перетята глибоким шрамом щока затремтіла.

Натовп — стихія. Люди штовхалися. Але ніхто не ображався. Ніхто не вибачався. Люди тиснули один одному руки, обіймалися і поспішали далі, до Дворцової площі, до Неви, де стоятимуть вишикувані для салюту гармати, де стрілятимуть бойові кораблі. Які можуть бути образи й непорозуміння, коли цього дня люди Ленінграда ждали дев"ятсот днів і ночей, коли тільки мирних жителів вмирало по тисячі в день! Обстріли з гармат. Голод. Тяжкі бомбардування, на які Гітлер посилав по сотні літаків. І знову голод. Загроза епідемій. Холод. А це блокаду розірваної Тепер уже з Tосно, з-за Пулково не свистітимуть снаряди дванадцятидюймового калібру. Кінець блокаді!

— Ура! Ура! — несамовито галасував народ.

— Ура! — кричали полковник Іван Сергійович і майор Савич, підкоряючись загальному настрою. Наша взяла!..

— Кінець блокаді!

— Ми вистояли!

«Ми вистояли…» На очах у полковника сльози. «Вистояли. І навіть ведемо наступ… Вистояли, бо в нас багато таких, як Вася-саратовець. Такими сильні ми. І поки є ми такі, нема й не буде у світі противника, який би подолав нас. Васю-Васю!..» Іванові Сергійовичу пригадався сонячний день на віллі, рясногілляста яблуня і під нею Василь стоїть, задерши голову й тримаючи наготові пелену, підставив поли гімнастерки. А з дерева Галка кидає червонясті яблука. Таки запеленгував цих двох грізний, як вважали вони, зі шрамом на щоці чоловік. Третій, Микола-москвич, утік. А Василь дивиться прямо у вічі полковникові. Червоніє, соромиться, а очима й не кліпне.

«Може, Отак він дивився в останні секунди життя у вічі німцям, націливши в себе дуло нагана, — подумав Іван Сергійович. — Що ще бачили ті очі в ту передсмертну мить? Що виринуло у пам"яті радиста Васі? Рідне село над Волгою, дівчина, якій писав листи, мати, яку заспокоював, що все буде гаразд, хоча й мовчатиме він часом довго, бо доведеться з"їздити на інший фронт. Що тепер відповісти матері, дівчині?»

Клекоче берег Неви. Вигуки збуджені, ніби люди були під хмелем. Вигуки до хрипоти, бо ж усі ці 900 днів ленінградці жили мовчки. Зціпивши зуби, працювали на заводах, боронили від запалювальних бомб свої будинки й всесвітньовідомі палаци, закладали мішками з піском пам"ятники на площах і скульптури у Літньому саду. Мовчки й жадібно слухали пісні по радіо, немов якесь благо, якийсь дар від того мирного і неповторного життя. Мовчки марили колись недоїденою смаженою картоплею, пшоняною кашею і відчували неповторний смак свіжого, без опилків і всяких ерзаців-сурогатів хліба. Мовчки голодували. Без промов і музики ховали близьких, загорнених у білі простирадла, як хоронять моряків, кидаючи тіло у хвилі. Так ховали й приїжджих, котрі теж стали ленінградцями і вмирали з ними… Нині блокаді — кінець. Нині мовчанню настав край. Багато людей підняли догори руки й погрожували на захід німецьким арміям, що відступали вже до Луги. Погрози і сльози. Плакали в натовпі дівчата за милими, котрі загинули на фронті. Плакали й за тими, яким ще судилося загинути.

Івана Сергійовича й Андрія Савича людський потік виніс До берегового граніту Неви. Десятки гармат дали залп. Увись вогняним колоссям звелися ракети над Василівським островом, над Петроградською і Виборзькою сторонами. Небо пронизали з кораблів вогняні мечі прожекторів.

І раптом вируючий людський вулкан змовк. Стало тихо, що було чути биття свого серця. Мряка над Невою відступила. Видно, мов у літню білу ніч. Із жерл сотень зенітних гармат вихопився вогонь, і грім пострілів покотився понад Невою.

В цю осяяну святково-врочистими вогнями мить майор Савич побачив удалині на тім березі, перед громаддям корпусів Балтійського суднобудівного заводу, горду й високу щоглу лінкора «Октябрьская революция». Савич знав, що з тим бойовим кораблем міцно пов"язана доля радиста групи Кудрявого — Галки. «Гм, дивні паралелі. Якийсь там радист і лінійний корабель. Прорив блокади і тридцять радіограм того ж Галки з ворожого тилу».

— Слава Ленінградові! — раптом прорвало тишу.

— У-р-ра-а!..

Щоразу, коли над стволами гармат здіймалося вихором полум"я, було видно силуети кораблів, що стояли під берегом, і найвищі серед них — щогли лінкора «Октябрьская революция» і крейсер «Киров», якому сорок першого судилося уціліти в неймовірно тяжкому поході з Талліна у Ленінград, вистоявши проти торпедних катерів, нападів фашистських «юнкерсів», що безкарно шугали над Балтикою. Серце Андрія Савича стискається від гордості за мужність матросів Балтфлоту.

— Як там зараз хлопці Кудрявого? — мовив сам до себе майор Савич.

— Може, і вони думають про нас, чують по радіо цей салют!

Серед радіограм, присланих Галкою, добра половина сповіщала про рух фашистських військ по Київському шосе й Варшавській залізниці. «Таки діють у німців дороги! З перебоями, звичайно, але діють. Фашисти вдосконалили систему охорони залізниці й шосе, кинули на охорону чималу кількість солдатів і технічних засобів, аби забезпечити фронт боєприпасами, продовольством, живою силою й технікою».

Як би партизанський рух не був розвинений у війні між фашистською Німеччиною і Радянським Союзом, навіть у таких областях, як Ленінградська, Смоленська й Калінінська, в Білорусії й поліській частині України, — вирішальне слово за регулярною армією. Двотижневі бої під Ленінградом засвідчили, як уперто німецькі дивізії чіплялися за кожен рубіж оборони, на якому високому рівні у них постачання фронтовим частинам боєприпасами, озброєнням, продовольством. На фронті німці мали з чого стріляти і чим стріляти, навіть коли відступали…

Саме тому й велика роль фронтової розвідки, яка збирає інформацію про рух військ і техніки противника.