Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

— Ось Ганя вам усе порахує, а потім саме до вашого весілля ми постараємося те, що треба, підготувати. Вам залишиться тільки забрати товар. Ви, Вадиме Вікторовичу, зараз можете пройти в кімнатку і про все з Ганею домовитися.

Мужчина і його супутниця зайшли до «кабінету».

— Скажу по правді, Марічка Степанівна сильно перебільшила, назвавши одруження весіллям. Такий зараз час, що не до гучних святкувань. Запросимо кілька колег по роботі — ото й усе весілля. У шлюбі головне що? — Вадим Вікторович подивився на свою супутницю. — У шлюбі головне — кохання. Правду кажу, Аню?

— Правду, — якось не зовсім упевнено підтвердила дівчина.

— А ви заміжня? — раптом запитав чоловік Ганю.

Та зашарілася й тихо промовила:

— Ні.

— Тож ми вас запрошуємо на вечір. У Ані майже немає тут у Львові подруг, то ви були б дружкою. Та й потренувалися б, набралися досвіду. Адже така красива

дівчина довго не засидиться в дівках, — він засміявся, задоволений своїм жартом.

— Дякую, але ми зовсім не знайомі, і… — Ганя зам’ялася, — у мене багато різних справ.

— Які справи можуть бути в молодої дівчини? — Вадим Вікторович і далі усміхався. — Якраз на весіллях інших і знаходять свою половинку. До речі, ви давно працюєте в магазині? Щось я вас раніше тут не бачив.

— Давно, — цього разу Ганя навіть не почервоніла. — Просто я рідко виходжу зі своєї кімнати.

— Все одно познайомтеся, це Аня, моя наречена. Мене звати, як ви вже чули, Вадим Вікторович. Я капітан держбезпеки, — чоловік і дівчина одночасно протягнули до Гані руки.

— Дуже приємно. Ганна, — подала свою Ганя. Вона мало не зомліла й лише тому не впала, що швидко опустилася на стілець.

— Тоді вважаймо, що ми познайомилися. У вас з Анею навіть імена схожі, значить, сам Бог велів вам подружитися».

2

Навіть усередині органів мало хто знав про спеціальний загін, який виконував особливі завдання лише найвищого керівництва КДБ. Про спецоперації не заведено було говорити. Але в цьому спецзагоні служили такі самі люди, такі самі кадебісти, як і в інших підрозділах Комітету. Майже такі самі.

Психіка їхня, можливо, була десь трішки порушена зробленим ними чи лише побаченим, але ті, які втрачали здатність адекватно сприймати навколишні події, в органах довго не затримувалися.

Ніхто, звичайно, їх не прибирав. Хворобливі фантазії колишнього грушника, а нині письменника-фантаста Віталія Суворінова про тотальне знищення в спеціальних органах тих, хто вже відпрацював своє, професіонали сприймали, як маячню. Зазвичай співробітникам, які вже видохлися на суворій і справді тяжкій службі та не могли максимально віддаватися при проведенні складних операцій, давали або добру посаду в інших підрозділах, або відправляли на заслужений відпочинок з хорошими пенсіями.

Але й після звільнення вони поводилися не завжди адекватно. Це виявлялося здебільшого в побутових бійках, адже незручностей і незвичного для них у цивільному житті було немало. Тому захищатися від посягань доводилося частенько. А вони це вміли.