Покарання

22
18
20
22
24
26
28
30

Я ледве не розсміявся, коли почув металевий голос, як у фантастичних фільмах розмовляють роботи. Вочевидь зі мною розмовляв комп’ютер.

— Мурецьке кладовище! — відповів я.

ОК. БАЖАЮ ПРИЄМНОЇ ПОЇЗДКИ.

— Дякую, тобі залізяко. А де таксист?

Я МОДЕЛЬ AFG-47. ПРАЦЮЮ ЗАМІСТЬ ЛЮДЕЙ. ЕКОНОМІЯ РОБОЧОЇ СИЛИ.

А це добре продумано! Хай роботи пашать, а люди розвивають новітні технології.

Авто поїхало вперед, миттєво набравши потрібну швидкість. У салоні не було жодного стороннього шуму. Я повільно роздивлявся обладнання. Біля сидіння знаходився бардачок. Я натиснув кнопку, сподіваючись побачити щось традиційне у дусі свого часу. Але замість цього виїхала спеціальна панель, із сенсорним екраном. На екрані виник каталог різних тем, які можуть мене зацікавити.

Поки ми їхали я задавав пошук, а потім читав те, що мене цікавило. Так непомітно ми доїхали до пункту призначення. Я дістав кілька доларів (добре що я завжди ношу їх у кишені) і сунув у отвір терміналу.

ЩАСЛИВОЇ ДОРОГИ! СПОДІВАЮСЬ, ВИ ЩЕ СКОРИСТАЄТЕСЬ ПОСЛУГАМИ НАШОЇ КОМПАНІЇ!

Мовчки я пішов далі. Розмовляти із машиною мені було не зручно. Хоча і цікаво.

2

Я повільно йшов ґрунтовою дорогою. Зліва блищала синя гладь невеличкого озера, в якому плавало купа рибини. Далі починався ліс за селом. Я придивився краще і зрозумів, що десь тут повсюди існує синя субстанція. Вона була невидима для моїх очей, проте я постійно відчував вібрацію і її надприродну силу магнетизму, що мене зачаровувала. Протистояти цій силі я нібито мав змогу, але зовсім не бажав цього робити. Цікавість мене штовхала вперед відчиняти двері до темних страшних склепів віртуальної реальності та витягати на світло усі відповіді на свої найбожевільніші та цілком безглузді питання.

Цвинтар був настільки великим, що у ньому можна було загубитися. Я повільно підійшов до воріт, які були відкриті і побачив термінал. На щастя там була інструкція, як ним користуватися. Я набрав прізвище та ім’я і мені викинуло номер могили: 45. Сенсорний екран викинув міні-карту, де було вказано, як швидше мені знайти потрібну могилу.

Не поспішаючи, я обходив чужі могили, стараючись не думати про погані речі. Кладовище ніколи не наганяло на мене жаху, адже мертві не становлять загрози. Але перспектива побачити власну могилу, дуже лякала. Тому, я йшов не поспішаючи, наче свідомо намагався відтягнути цей момент, дочекатися, коли прокинеться здоровий глузд та порадить забиратися з цього місця.

Через двадцять кроків я зупинився біля номера 45. У мене перехопило дихання та трохи запаморочилась голова.

Остап Дорошенко (12.07.1987 — 24.10.2072)

Людина, яка знайшла себе

Що робити?

Від хвилювання я дістав цигарку і запалив прямо на цвинтарі. Господи, я бачу свою смерть. Отже, під цією землею лежать мої останки більше двадцяти років. Яке страхіття! Що робити?

Я мовчки курив і думав, як жити далі з побаченим наяву. Виходить, я знаю ліміт свого життя, а мій талант вже у минулому. Як повернутися назад? Я подивився вперед і подумав, що тут мають бути могили моїх родичів…

— Остапе, зупинися! — пролунав біля мого вуха жіночий голос, який видався досить знайомим. — Це небезпечне місце.