Покарання

22
18
20
22
24
26
28
30

— З тією метою, що й Творець створив людей.

— Чи не далеко ти замахнувся, порівнюючи себе з Богом?

— Це не важливо, бо я скептик у цих речах. Має значення лише те, що ти виникла завдяки моїм думкам. У моїй свідомості виник твій образ, який я спроектував у матеріальний світ.

— А тебе хто створив? У чиїй свідомості існуєш ти?

Я зауважив, що не можу визначитися з відповіддю.

— І правильно робиш. Щоб свідомість створювала матеріальний світ, то повинен бути хтось, хто створює свідомість. Взагалі немає такої точки, звідки можна почати відлік реальності. Наприклад, якщо є Бог, то звідки він виник? Хто Його створив? Тому, свідомість виступає як умовна, дуже відносна точка опори. Насправді нічого немає і все виникає з нічого. Принаймні це найдоступніше пояснення для людей.

— Категорично не згодний. Якщо нічого немає, то звідки я відчуваю увесь світ? Звідки ми з тобою розмовляємо?

— Нізвідки.

— А де знаходиться твоє «нізвідки»?

— Повсюди, де ти захочеш.

— Стривай, ти ж щойно казала, що нічого не існує. Оскільки ми себе ідентифікували, то ця теорія відпадає.

— Ти не зможеш себе ідентифікувати, бо це лише уява. Ти ж сам казав, що я твоя уява. А в твоїй уяві і ти уявний. Оскільки, в уяві усе несправжнє, то окрім мене і тебе не існує.

— А де тоді реальний «я»? — запитав я розгублено.

— Там, де ти не ставиш таких питань. Ти засумнівався у моїй реальності, але не можеш довести своє існування. Насправді ти себе відчуваєш у психлікарні. Тоді тут тебе не може бути фізично.

От чорт! Тепер я взагалі розгубився і не знаю, у що вірити. Я відчував, що тону у липкій, спотвореній фантазії, яку сам створив. Потрібно було прокинутися і усвідомити себе. Але що для цього треба зробити?

— Бачу, що ти розгубився. Але не засмучуйся. Я лише хотіла показати, що не слід так серйозно вірити словам Пшеничного. Ти не можеш довести реальність свого існування тут. Отже, у психлікарні — це теж може бути лише уявний образ.

— Що тоді сказати Пилипу, коли він запитає про мої експерименти з видіннями та розмови із уявними персонажами? — здивовано спитав я, ще не до кінця усе розуміючи.

— Кажи, що хочеш, бо це не суттєво. Він не повірить жодному твоєму слову. Окрім мене усі вважатимуть тебе божевільним.

— Ти маєш рацію.

Наступні п’ять хвилин ми мовчки дивилися у вікно, дивилися на людей та кожен думав про свої проблеми.