Покарання

22
18
20
22
24
26
28
30

— Чорт, забирай! Ти знущаєшся з мене! Я буду писати під псевдонімом і ніхто не дізнається, що я ніби знову народився. І взагалі, ти вмієш зачепити болючу тему!

— Остапе, ми сперечаємося вже довго. Краще конструктивно витратити час на вирішення спільної проблеми, — мовила вона.

— Ну що ти пропонуєш?

4

Пропозиція повечеряти в одній забігаловці виявилася доречною та практичною. Ми сіли за стіл розмовляти і попільничка швидко заповнювалася від цигарок, які я випалював. Випили вина, поїли смаженого лосося. Розмова не дуже клеїлася спочатку. Але ми з’ясували деякі деталі наших життів і далі все пішло краще. Зокрема тема нашої розмови торкнулася такого неминучого і дуже важливого питання, як рокіровка наших свідомостей. Тобто, коли я відчував життя в тілі Долини і переживав своє наступне життя, а вона навпаки переживала своє минуле життя.

Я вже не раз повторювався, що це божевілля, але нічого не міг змінити. Все змінювалося без мого дозволу зовсім несподівано.

— Я багато переоцінила своє життя за останні пів року, — говорила Долина, відмовившись від запропонованою мною цигарки (мене сильно здивувало, що вона кинула палити, а я ніяк не міг наважитися на такий рішучий та сміливий вчинок), — Усі колеса, косяки я залишила в минулому. Зараз навіть не вживаю алкоголь і не палю, як бачиш. Та це не так важливо. Розумієш, щоб розбирати життя на деталі і виявляти нагальні потреби і сенс існування, то потрібно пройти крізь тяжкі випробовування, екстремальні умови. Коли опиняєшся на дні моря і тонути більше нікуди, то залишається один-єдиний вихід: виринати на поверхню. Тобто, піднімати свій рівень розвитку та спосіб життя. Я ніколи не вірила у чудеса, доки не скуштувала наркотики і не побачила своє минуле життя. Хоча це і страшно, але такі явища, можливо, вберегли мене від самогубства. Я мала суїцидні нахили, але можливо ця зустріч і її наслідки мене вберегли. Тепер про це і думати не хочеться. Отже, навіть у паскудній ситуації є теплий промінчик хорошого.

— Я тебе добре розумію стосовно суїциду. На щастя я також не робив жодної спроби, але тепер повертатися назад, знаючи, коли помру, не хочу.

— Я думаю, що немає можливості повернутися назад… Мої гідрофобія тепер легко пояснюється. Якщо ти залишишся тут, то сценарій твого майбутнього може виявитися зовсім іншим. Не знаю точно, але твоя поява тут вже змінює правила гри.

— І що слід очікувати далі?

— Усе залежить виключно від нас самих. Але наші життя вже змінюються і далі ці зміни будуть все виразніші та помітніші.

Я кивнув, погоджуючись. Закуривши чергову цигарку я несподівано дещо пригадав. Пилип Пшеничний пропонував при лікуванні мені ставити під сумнів свої видіння і усіх персонажів. Отже, зараз можна почати.

Може таким чином я вилікую свої галюцинації?

— Зміни і так помітні.

— Про що ти говориш?

— Про те, що тебе не існує.

— Ага… і тебе теж. І світу всього не існує…

— Я не жартую, Долино. Тебе створила моя уява. Ти відчуваєш своє матеріальне тіло і все інше, але це витвір моєї безмежної уяви. А в ній може існувати все, що завгодно за вигаданими правилами.

— Ха! Звідки ти взяв цю дурню? — зацікавилася вона.

— Пшеничний розповів. Усі матеріальні предмети спочатку існують у свідомості. Свідомість створює усі речі, навіть нас самих. Оскільки, я знаходжуся у дурдомі, то вирішив це сказати.

— А чому ти мене створив? — запитала Долина, включившись у невідому гру. — З якою метою?