Глибинка

22
18
20
22
24
26
28
30

Стефан не став сперечатися з цим голосом. Праворуч він побачив аварійний люк і потягнув за його червону ручку. Та клацнула й повернулася. Ударом ноги він відкрив собі шлях на волю і обережно виліз на шосе, під холодний і безжалісний дощ.

Блакитний автомобіль завмер метрах в тридцяти від того місця, де лежав автобус. Стефан побачив його розбитий і розчавлений силует, а потім перевів погляд у інший бік, туди, куди бігло шосе. Вони питають, чи хоче він продовжити? О, так. Тепер це його обов’язок.

Ватяні ноги самі понесли його вперед, і скоро він вже біг, збираючи свої останні сили, а на його обличчі сльози змішувалися з дощем.

Кінець шляху (15)

У селі було тихо й порожньо. Марина довго блукала по лабіринті вуличок, вигукуючи ім’я чоловіка, але безрезультатно. В хатах не горіло світло, і жодного звуку не було чуть — тільки вітер шумів у верхівках дерев і грім посилав прокльони на голови сміливців, які відважилися у лиху годину залишити свої домівки. Селище було мертвим, як і всі його мешканці. Вона відчувала, як бігають по шкірі мурашки, але не могла піти звідси, поки все не з’ясує, і тому завернула у найближчий двір. Може, хоч тут вона дізнається, що ж відбувається?

Марина наблизилася до дверей розмальованої квітами хатини й обережно постукала. Ані звуку. Раптом з’явилося відчуття, наче щось наближається до неї ззаду. Вона різко озирнулася, але побачила все ті ж порожні вулички й темні вікна будинків. Ні, так далі не можна. Її рука натиснула на ручку, двері рипнули й відчинилися, неначе запрошуючи її приєднатися до хазяїв у царстві мертвих. Із завмираючим серцем вона зробила крок усередину.

— Гей, є тут хто-небудь?

Відповіддю була тільки тиша. Навколо панував таємничий напівморок, але хата виглядала так, неначе її полишили зовсім нещодавно. Марина увійшла до гостинної і нерішуче зупинилася, озираючись на всі боки.

Засланий скатертиною обідній стіл, на якому ще стояли залишки чиєїсь вечері. Цокає годинник на стіні. В кутку причаїлася кремезна шафа із тріснутим дзеркалом. І ні душі.

— Стефане?

Звісно, він не відгукнеться, бо його тут немає. А може, немає і в Маренівці? Тоді де ж він?

Вся ця мовчазна порожнеча подобалася їй все менше й менше. Марина зазирнула у кімнату, але й там нікого не знайшла. Ліжко, маленький чорно-білий телевізор і стілець з одежею. Вона розгублено покружляла на місці і вже збиралася йти геть, коли раптом її хтось схопив за гомілку. Скрикнувши від несподіванки, вона глянула вниз. З-під ліжка висовувалась чиясь повна біла рука, вона вчепилася в її ногу залізною хваткою. І коли Марина спробувала звільнитися, зарипіли пружини і звідти виповзло те, що ховалося там увесь цей час.

Це була огрядна жінка років, може, сімдесяти. Смикаючись, немов ящірка, вона повільно виповзала зі свого притулку, а її білі нелюдські очі вирячилися на несподівану гостю з неприхованою ненавистю. Марина неначе закам’яніла. Її мозок відмовлявся прийняти те, що вона побачила — не дивлячись на розповідь Стефана, вона не вірила до кінця у його історію про вампірів. І ось тепер їй довелося зіштовхнутися з цим жахом лице в лице, але почуття страху її просто паралізувало. Вона дивилася, як бабця намагається підвестися на ноги, бачила довгі ікла в її роті і спотворене злістю зморшкувате обличчя, але не могла примусити себе навіть рушити з місця. І лише коли друга рука упирихи потягнулася до її шиї, в голові яскраво спалахнула думка:

«Біблія»

Пальці гарячково пірнули у сумочку й відразу ж намацали тверду обкладинку. Господи, все це неначе епізод якогось пришелепкуватого фільму. Коли жінка зробила крок, простягуючи руки вперед, Марина відсахнулася убік і виставила книгу прямо перед собою.

Нутрощі хатини сповнив несамовитий вереск страшної істоти. Упириха затрусилася, як навіжена, і затулила обличчя руками, з її горлянки полинули жахливі звуки — щось схоже на запис на зім’ятій магнітній плівці. Зробивши кілька кроків вглиб кімнати, її дебеле тіло раптом гепнулося на підлогу і швиденько закотилося у темряву під ліжком.

Знову запанувала тиша.

Кілька хвилин Марина приходила до тями. Все відбулося так швидко, що вона знову почала сумніватися, а чи сталося це насправді. Проте зазирати під ліжко, щоб переконатися, не стала. Перевівши подих, вибігла з проклятої хатини, стискаючи Біблію в руках. Тепер це її єдина зброя у цьому божевільному місці.

Отже, все, що розповів Стефан — правда, якою б химерною не видавалася. Не було сенсу обходити всі ці хати, щоб зрозуміти це. Невже він думав, що зможе щось тут змінити? Їх приїзд сюди дорівнював самогубству, тепер це стало зрозумілим, і їй залишалося тільки знайти чоловіка й забрати звідси, поки нові, перероджені жителі Маренівки не вийшли зі своїх схованок. Але як це зробити?

Вона може до темряви блукати цими закутками і гаяти дорогоцінний час.