Дума про Хведьків Рубіж

22
18
20
22
24
26
28
30

— Что?

— Отец… — бубонів один. — Отец покойный, царствие ему небесное, говорил — к горю, к горю это большому…к войне…к смерти…

— Чьей смерти? — питали. — Нашей? Их?

— Не знаю.

— Война войной, — якийсь прищавий молодик витягнув кресало, — на войну ведь идем… и смерть туда же… и горе туда же…А вот что видится, так такое, стало быть, не к добру, — заговорив тихше. — Не к добру для нас, стало быть, я так думаю, — взагалі зашепотів. — Я давно об этом думаю. Бежать надо, уходить! Кто со мной?

— Ты чего?! — один штовхнув заколотника в плече. — Вздумал царя-батюшку предать?! Русь святую опозорить? Вот сдам тебя самому князю…

— Тихо! — перервав той. — Тихо! — озирнувсь по боках. — А ты подумай лучше, на черта тебе все это надо? Голову сложишь, а если и не сложишь, лучше, что ли? Будешь опять на барина корячиться у себя в деревне, будешь на конюшне сечен. Будешь нищ, голоден, гол. Твою бабу барин лапать, зажимать по углам будет. Детей твоих к черту продадут, обменяют, подохнут на барских работенках отроки твои! Ты на барина зло держишь, и я, брат, держу. Так на хрена ж за него умирать? О какой славе ты говоришь? Идем, братцы!

— Идем!

— Идем! — пролунало з усіх боків.

— Тихо только! Как сумерки падут, так и пойдем!

ІІ

Максим уже загасив люльку і хотів було йти в хату, коли почув шурхіт у садку. Через хвильку до нього наблизились чотири постаті. Зупинились.

— Тут живе Максим Безрідний? — промовив один дивним приглушеним голосом.

— Ти з ним говориш, — Максим був спокійний.

Постаті рушили до нього, але він рвучко трусонув на них жар із люльки. Та то був уже не жар. Десяток волохатих звірів кинулись на нападників і розірвали трьох. Один зумів утекти. Максим мовчки піднявся і зайшов у господу.

— Галю, прокидайся, — гукнув у будинку, — бери Наталку і ходімте зо мною.

— Що сталося, любий?

— Потім, серденько, потім.

Вони вийшли у двір і попрямували до хати діда Панаса. Максим на ходу крикнув двом козакам, щоб виводили коней зі стайні. Було вже далеко за північ.

— Одчиняй, бісів п’яниця! Це я, Безрідний! — Максим із силою калатав у двері. — Та одчиняй уже, харциз!