Дума про Хведьків Рубіж

22
18
20
22
24
26
28
30

— Чого вам? — дід визирнув у шибку.

— Жайвори по селу снують. Постережеш моїх.

— Не свисти?! — дід вилупив очі.

Він, видно, був приголомшений, хоч, наче й розумів, про що йдеться.

— Заходь, дочко! — старий запросив Галю з дитиною і міцно зачинив двері.

— По конях! Хутчіш! — крикнув Максим хлопцям і вже віддаляючись чув, як дід наставляє домашніх не виходити надвір і нікого в дім не запрошувати.

* * *

По дорозі до кладовища вершників зупинив чоловік. То був Степан.

— Максиме, біда! — він був явно переляканий.

— Шо там?

— Попіднімали всіх. Два десятки сотникових козаків лежать неживі. Я прискочив, як саме витягували жайворів. Страх! Такого ще не бачив на своєму віку! Декілька цеберок крові на могили розлили, під плити, і вони повставали!!! Мати моя рідна!

— Де наші?

— П’ятьох поклали там же, між могил. Он два зі мною. Ще два — по людях послав. Он бач? — Степан показав скривавлену руку.

Максим мовчав. На нього найшло якесь остовпіння. Він не думав про те, що зараз відбувається на селі — знав, що в сільських хатах іде криваве побоїще. Якась інша невідворотна думка лякала отамана своєю неминучістю. Треба було лише зробити крок, щоб вона стала реальністю.

— Хто, Степане? Хто піднімав?!

Степан усе зрозумів. Він сам боявся Максимового припущення.

— Хто?!!

— Князь…

* * *

Князь Святослав Топеш із п’ятіркою щойно піднятих із могил легіонерів прямував до будинку Безрідного. Виявивши, що там ні душі, постаті наблизились до сусіднього подвір’я.

— Стукай! — Топеш сів коло вікна і затягнув люльку.

«Легко ж обдурити сих козачків, які вони довірливі, — думав він. — Хотів сотник свою шкуру спасти, а поплатився усім ще раніше. Хи-хи!»