Лицарі сорока островів

22
18
20
22
24
26
28
30

Усі дивилися на мене. Явно вимагалося командирське рішення ... Облизнувши губи, я підвівся, впіймав підбадьорливий погляд Кріса, сказав:

— Так… План такий: розбиваємось на групи… по троє…

Кріс посміхнувся і кивнув головою.

— Обмацуємо корабель. Прибульців знищувати. За дві години, за потребою і раніше, загальний збір у цій залі. Тут залишається одна трійка, поранені та дівчата. Заперечення є?

Заперечень не було. Командири сусідніх островів швидко ділили хлопчаків на трійки. Я подивився на Інгу, яка скривджено поглядала на мене, і додав:

— Тут залишаюся я з Крісом та Тимуром. Контрольний центр, і нашого балакучого друга втратити не можна в жодному разі.

За кілька хвилин натовп у контрольному центрі розсмоктався. З кількох коридорів ще чулися кроки, що віддалялися, від підірваної діафрагми основного входу тягнуло гаром, стогнав Роман… Але в безперервному кругообігу бою настав проміжок. І відразу ж погляди тих, що залишилися, потяглися до Екскурсовода. Перишки на його обличчі здибилися, немигаючі очі ніби зменшилися, сплющились, перетворюючись на овали. Пов"язані руки Екскурсовод тримав на вазі, демонструючи: він звільнитися не намагається.

— Слухай… — я забарився, підбираючи прибульцеві ім"я, нічого не вигадав і обійшовся займенником. - Ти можеш нам все розповісти? Хто ви такі? Навіщо нас викрали? Де ми знаходимося? Лише коротко.

— І як повернутись на Землю, — тихо додала Інга.

Прибулець озирнувся, спритно сів у крісло, що стояло поруч. Воно здавалося цілком земним, і я наслідував його приклад. Рита з Інгою зайняли третє, останнє крісло, Кріс сів на мій підлокітник. Тимур залишився стояти.

- Я можу розповісти. Досить коротко.

Він говорив так, наче розповідав завчену напам"ять поему. Не запинаючись, не замислюючись. І навіть із співучою, мелодійною інтонацією.

— Мандруючи у Всесвіті…

Я й зараз чую його голос. Варто лише заплющити очі і уявити пташину фігуру, що уселася в крісло. Крила, які так і не стали нормальними руками, пов"язані. Витягнуті вперед ноги перехрещені, не по-людськи зігнуті в колінах. А вузька дзьоб на совиному обличчі мірно ворушиться, вимовляючи земні слова.

- Пошуковий корабель...

5. ПРАВО ПІТИ

…Мандруючи у Всесвіті, пошуковий корабель цивілізації Лотана втратив енергію, зв"язок та право повернутися. Бо не можна тричі йти в міжзоряний політ і повертатися порожнім без відкритих планет і нових знань.

Цикл змінювався циклом, період – періодом. Корабель йшов далі в глибини космосу. Стрибок у гіперпростір, оглядовий політ, новий стрибок. Все далі й далі, доки зник зв"язок з Лотаном. Все далі і далі, не маючи енергії на повернення.

Бо повернення без права повернутись — смерть.

Кораблю пощастило в передостанньому стрибку, коли не залишилося надії і майже залишилося енергії.