Дух джунглів

22
18
20
22
24
26
28
30

— Не бійтеся, я догляну вашого друга. — Іра бере мене за руку. — Ви дуже хороший хірург, просто неперевершений. Я теж вступатиму до інституту й тепер знаю, ким буду. Маю надію, в мене вийде.

— Вийде.

Керстін сидить біля Засоба. Він уже прокинувся, я схиляюсь до нього, мацаю пульс, перевіряю температуру, потім сідаю писати призначення — Іра розбере, нам просто казково поталанило. Керстін дає дівчині гроші, вона спочатку активно протестує, потім усе-таки бере — ліки треба купувати. Я пишу призначення, а спати мені хочеться страшенно. Так, наче все.

— Добре, що затемна вирвались. — Керстін аж хитається від утоми. — Треба десь сховатись і попустити віжки. І помитися не завадило б.

— Як ти знала, що там є лікарня?

— Величко, за кого ти мене маєш? Невже ти думала, що я полізу сюди наосліп? Звичайно ж, я вивчила місця, куди Ваша Величність збиралися навідатись. Карти є дуже великого масштабу, я прочитала назву села і згадала про фельдшерський пункт. Але ми ризикували, бо пункт міг бути й ліквідованим, через недостатнє фінансування, звичайно.

— Скільки ж ти запам"ятала подробиць?

— Стільки, скільки могло знадобитись.

Вона спиняє машину, і ми виходимо. Це якийсь ставок, очерети шумлять, машини не видно, такий високий очерет.

— Помиємось у ставку, а поспимо в машині. А потім поїдемо і дамо декому прочуханки. На сон маємо шість годин. Починаємо просто зараз.

Вона дістає мило й лізе в воду. Що ж, так, то й так. Маю надію, що в нас усе вийде.

…Тут колись була військова частина. Керстін пояснила, що через брак фінансування армію скоротили, тому будівлі стоять порожні. Я ніяк не втямлю, куди воно поділось, оте фінансування? Керстін каже, що покрали. Чогось я не розумію в цій країні. Наче сонце те саме, і ті самі хмари, і в степу пахне так, як і колись, і люди залишились людьми… І той зброяр, і медсестра Іра, та й бандиткуватий Засіб, що ризикував головою, встрявши в переговори між нами та людьми з місцевих спецслужб… І в спецслужбах люди, либонь, порядні є — то як же сталося, що країна в такій прірві? Як могло статися, що біля влади засіли люди, заплативши яким, можна виробляти в цій країні будь-що?!

— Ти ідеалістка. — Керстін поблажливо посміхається. — Торі, так скрізь, просто тут усе більш відверто. Тут ніхто не приховує цих речей. Розумієш, тут своя історія. Ще чотири роки тому я мала надію, що тут щось зміниться на краще, а тепер я в цьому вже так не впевнена. Я люблю цю країну — за те, що тут такі люди, за те, що… Багато за що. Але водночас розумію, що вона летить у прірву, і виходу з цього не бачу.

—І що?

— Нічого. Доки громадяни дозволятимуть таке з собою робити, так воно і йтиме. У відсталій Індії було повалено колоніальний режим просто громадянською непокорою — тихим бойкотом влади. Тут навіть цього ніколи не буде.

Люди терпітимуть до останнього, а потім знайдеться крикун, котрий зіграє на їхніх негараздах і зробить собі непогану кар"єру. Це постійно тут відбувається.

—І нічого не можна вдіяти?

— Нічого. Це внутрішня справа громадян.

Он воно що… Тепер я розумію, про що говорила Наташка. І мені чомусь так гірко на душі… Я бачила зарослі бур"янами поля та зруйновані ферми. Я бачила безпритульних дітей та величезні блискучі машини, що паркувалися біля дорогих крамниць. Ото й правда: кому суп рідкий, а кому перлини дрібнуваті.

Ми залишаємо машину в кількох кілометрах від потрібного місця. У сумці, яку приніс Засіб, виявилися гранати, два автомати Калашникова й кілька магазинів до них. І ще якісь штуки, не знаю, що це таке.