Кінець Жовтого дива

22
18
20
22
24
26
28
30

«Ти прийшов працювати в міліцію, отже, ти маєш служити своєму народові, Батьківщині.

Працівник міліції мусить бути людиною глибоко мислячою, витриманою і при цьому мати гаряче, добре серце. Будь чесним, не зловживай службовим становищем з корисливою метою.

Ти виступаєш від імені держави, будь гідний цього.

Вір людям, шукай їхньої підтримки.

Тим, хто збився на манівці, подай руку допомоги.

Твоя мета — не посадити, а врятувати від в"язниці.

Не поспішай остаточно засудити людину. Але, якщо впевнений, що правий, до кінця обстоюй свою думку.

Твій авторитет — авторитет органів міліції. Авторитет міліції — авторитет держави. Бережи, не заплямуй свій авторитет.

Будь суворим, але справедливим. Тоді завоюєш повагу.

Не будь розтелепою, адже ти охоронець порядку».

Я вам, здається, казав, що не можу довго читати: при цьому мене ломить в сон. Але цього разу дочитав усе до кінця. Мцже, другий батько все це спеціально для мене написав особливо останнє…

Аббасов знову переходить у наступ

Боротьба розгоралася дужче й дужче. З одного боку щосили старалися наклепники на чолі з Аббасовим, «нещасненьким, замученим» директором кафе «Сама втіха». Не покладаючи рук труждалася і комісія на чолі з полковником Атаджановим. Наслідком її роботи були дві пухлі папки, повні переконливих матеріалів, що викривали Аббасова та його поплічників. Серед документів лежали двадцять одна скарга трудящих, акти інспекторів міської торговельної інспекції, працівників міліції і народного контролю про зловживання в кафе «Сама втіха», відомі вам свідчення боягуза кухаря та квадратного буфетника і ще безліч усіляких довідок, витягів копій документів. Щоб спростувати ці факти, Аббасов теж завів пухлу папку і виступив з такими звинуваченнями.

Перше. Сержант X. Кузиєв, якого так завзято захищає райвідділення міліції, насправді є душевнохворим, недавно п"ят діб перебував у будинку божевільних. (Довідка додається).

Друге. Голова комісії Атаджанов не заслуговує на довір"я оскільки син його небезпечний злочинець. Зараз відбуває по: карання у виправно-трудовій колонії. (Довідка додається).

Третє. Хабарник сержант Кузиєв доводиться полковникові рідним племінником. Тому й живе у нього вдома. (Дивися довідку, видану махаллінською[11] комісією).

Четверте. Полковник Атаджанов, користуючись тимчасовою відсутністю по хворобі інших членів комісії, прийшов у кафе, завів буфетника Закіра Заринова, чесну й працьовиту людину, в глухий закуток і, приставивши до його лоба пістолет, примусив дати такі свідчення: «Я несправедливо звів наклеп на працівника міліції Кузиєва, у всьому винен наш директор, який і є головним організатором наклепу на сержанта». Заринову довелося дати ці свідчення, бо в противному разі полковник погрожував пристрелити його на місці. (Додається копія скарги буфетника Зарипова на ім"я заступника голови райвиконкому).

Ці та інші подібні звинувачення, які я не буду тут докладно перелічувати, закінчувалися вимогою призначити нову комісію на чолі з іншим головою, бо та, що працює зараз, як свідчать факти, не заслуговує довір"я.

Сьогодні ця комісія зібралася на свою останню нараду. Через годину-дві вирішиться доля вашого безжурного приятеля Хашимджана Кузиєва. Якщо все обійдеться гаразд, він знову буде веселий і радісний, буде, як і раніше, виконувати свою роботу в міліції. Якщо ж ні…

Доведеться моїй улюбленій бабусі, обливаючись гарячими слізьми, носити мені в тюрму передачі!