Темні таємниці

22
18
20
22
24
26
28
30

– Доведи, що моєї доньки в тебе нема.

– Не збираюся нічого доводити, – мовив Павло роздратовано. – Як думаєш, треба мені приховувати якусь Яну, коли ти сидиш тут, у мене в льосі?

Ольга мусила визнати – у словах була рація. Від цього не стало легше. Навпаки – зовсім погано. Адже пошуки знову в глухому куті, куди поділася донька – далі не ясно, а сама вона в такому становищі, що навряд чи продовжить пошук.

Людей викрадають, в’яжуть і тримають у льоху не для того, аби відпустити живими.

– Гаразд. Для чого тоді все це?

– Зараз поясню, – таксист пройшов у далекий, найтемніший кут, узяв звідти дерев’яний ослін, поставив навпроти бранки, вмостився. – Ти в моєму домі. Це – моя рідна хата, щоби знала. Народився тут, на хуторі, і був щасливий. Поки не довелося залишати домівку отак, аби сама собою руйнувалася.

– Я тут до чого?

– Ти – ні до чого. Хоча з якого боку глянути.

– З будь-якого. Я тут уперше. Не на хуторі вашому – узагалі в цих краях. Забуте тут усе, покинуте, життя нема.

– О, помітила! – Павло радісно сплеснув долонями. – Може, ще причину назвеш? Не старайся, я сам. Люди тікають звідси. Не від гарного життя. Чим погані хутори? Живи сам, як хочеш і знаєш. Тільки ж усіх до міст тягне. Навіть не таких, як наш Шацьк. Та й Луцьк не дуже котується. Усім Київ давай, цивілізацію. Хіба ні?

– Ти в Києві вчився, до речі.

– І чого навчився? Кому потрібні п’ять років, які я вбив у вашій столиці? – Павло заводився. – Добре, нехай вона не гумова. Та чому я зі своєю вищою освітою не потрібен ані в Луцьку, ані в Шацьку? Нині народ валить за кордон, але ж і там таких, як я, не дуже треба. Ще й чужі мови вчи, хіба маю на те час і гроші? Ви там у себе в містах занудилися. Гострих вражень шукаєте. Сюди, у глушину, вас тягне, бо начиталися казочок про різних там вурдалаків. Хіба ні?

– Я приїхала з іншою метою.

– А донька твоя – для чого?

– Ти ж її в очі не бачив!

– Тому й питаю тебе! – таксист тупнув ногою. – Може, скажеш, який чорт її з вашого Києва сюди затягнув?

Знову це наріжне питання.

Та Ольга, лежачи тут і від безвиході тасуючи в голові отримані факти, тепер могла, здається, на нього відповісти. Не збиралася говорити про таке з Павлом, але вихопилося мимохіть.

– Ти правий, визнаю. Купилася на якусь дурню з Інтернету. Інша реальність, паралельні світи. Реальність тут у вас таки інакша. Тільки навряд чи Яна вибралася сюди по неї.

– Ага! – вигукнув він переможно. – Ось воно! Кажу, занудилися. Робити більше нема чого. Шукають гострих відчуттів. А ми тут, як слушно помітила, так живемо! І я не хочу, аби всякі дурноверхи лізли до нас зі своєю порожньою цікавістю. Монстрів вишукують, паралельні світи? Так у нас не зоопарк і не кіно! – Павло вже кричав, у голосі чулися істеричні нотки. – Тягне в наші краї? Так ось же купа хуторів! Хати по селах, людьми залишені! Плюйте на Київ, інші міста! Переселяйтеся сюди, обживайтеся, не дайте краю загнутися й померти! Так же ж ні, усім, бач, просто цікаво, де в нас тут привиди на лісових дорогах чи упирі на таких ось хуторах! Цього хочете?