Темні таємниці

22
18
20
22
24
26
28
30

Не гукала на допомогу, просто волала благеньке: «А-а-а-а, ма-а-ма-а!» Чоловік у синьому плащі тупотів позаду, переляк штовхав у спину. Нарешті дівчина зрозуміла – не туди тікає. Зробила великий гак, помчала в протилежний бік, вилетіла назад на алейку, припустила, нагнувши голову. Коли послизнулася в калюжі й упала, забрьохавшись, налякалася ще дужче – усе, зараз спіймає. Та нічого не сталося. Підвелася, сторожко озирнулася.

Позаду нікого не було.

Оля все одно не бажала більше затримуватися. Додому не йшла – бігла. Мамі пояснила: забула парасольку, тому спішила, ось і впала. Під вечір, як лягала спати, чомусь припустила: погоня могла їй ввижатися, бо так не буває. Не можна безкарно ганятися за дівчатами, Плащ мав би сам то розуміти.

Наступного дня, як і надалі, дивного чоловіка в парку вже не бачили.

Чим далі, тим більше Оля Подвойська схилялася до того, що все трапилося в її уяві. Забагато фантазій виникало на фоні розмов про лиховісного маніяка. Гнала прикрі спогади від себе, та вони все одно спливали в найменш підходящий момент.

Як ось зараз, коли Ольга Барва лежала на брудному матраці в льоху, де тхнуло мишами. Руки закручені ззаду міцною липкою стрічкою, вона ж оповила кісточки ніг. Скільки часу таксист тримав її – не уявляла. Оклигала вже тут, спробувала покликати Яну, у відповідь – тиша.

Але тепер розуміла, у яку халепу втрапила її донька.

Й у перерві між моторошними спогадами молилася про себе, аби дівчина була ще живою.

9

Нарешті над головою відчинилася прямокутна ляда.

Світліше від того не стало. Найпевніше, темно було ззовні, промені вже не проникали у вікна. Спершу Ольга побачила на верхніх щаблях драбини ноги, потім з’явився весь тюремник. Павло тримався спокійно, по-хазяйськи, так, ніби щодня викрадав людей і скидав їх до льоху. Хоча… хтозна, може, справді.

– Яна де? – вигукнула вона, щойно таксист спустився. – Якщо ти з нею щось зробив, збоченцю…

– Та яка Яна! – почула у відповідь. – Торочиш мені за якусь Яну, знати про неї не знаю. Нічого я з нею не зробив, бо не бачив в очі. Хіба ось ти фото показала.

Ользі пересохло в роті.

Вона закашлялася, спробувала сісти. Нічого б не вийшло, аби Павло не підхопив за карк і не допоміг. Бранка тут же спробувала його копнути, але марно, і завалилася на бік. Таксист зітхнув, знову терпляче взяв за комір куртки. Вирівняв, наче іграшку, зробив крок назад.

– Отак сиди поки.

– Де Яна? – повторила вона вже тихіше.

– Поняття зеленого не маю.

– Ти ж сам сказав – сіла до тебе в машину! Повіз на Піщане!

– Сказав. Бо ти хотіла це від мене почути. Насправді не знаю ніякої Яни, не приписуй мені чужих гріхів. Своїх, бач, вистачає.