Голубий пакет

22
18
20
22
24
26
28
30

— Я можу допомогти вам… треба діяти обережно… Слухайте мене…

Туманова підозріливо дивилась на нього й мовчала.

— Можливо, навіть… — Він рвучко випростався і замовк.

Штауфер повернувся і, видно, кінчав розмову:

— І я хворий, і ви хворі! Відправляйте його в табір! К чорту! Сьогодні ж! Я певен, що він там швидко поправить своє підірване здоров"я.

Він кинув трубку на важельок і, повернувшись до гестапівця, сказав:

— Накажіть зараз же викликати Готовцева!

Цивільний підвів голову.

— Він, мабуть, ще на службі. Ми постараємося за його участю уточнити деякі подробиці, — продовжував Штауфер.

Гестапівець устав і мовчки вийшов. Штауфер пройшовся по кімнаті і сів на підвіконня, граючись кіпцями шланга.

— Ви зважте, фрейлейн, — попередив він Туманову, — я перестану з вами панькатися. Ви накликаєте біду на свою голову. Мені траплялися такі, як ви, ще й кращі. Вони теж намагалися прикинутися, але потім гірко каялися. І ще запам"ятайте, що нема на світі такої людини, яка зрештою не розговорилася б у мене! Зрозуміли?

Туманова зміряла його презирливим поглядом і гидливо сказала:

— У вас фізіономія пацюка…

Штауфер завмер від несподіванки. Кров швидко сходила з його гострого обличчя. Заклавши руку за спину і нахиливши голову, він повільно наближався до дівчини.

Та завмерла від напруження.

36

З північного заходу на місто насувалася хмара. Спалахи блискавки вже обпалювали її, здалека долинав гуркіт грому. Хмара наступала швидко, невблаганно і поступово гасила зорі.

Війнув холоднуватий, передгрозовий вітерець, зашелестів листям дерев, стріпнув важкі прапори із свастикою біля входу в гестапо, промчав містом, тягнучи за собою куряву та сміття.

Стало ще тихше.

У дверях будинку гестапо показався Готовцев. Він удруге спробував допомогти Штауферу змусити розвідницю зізнатися, та з цього нічого не вийшло. Розгніваний і лютий, він вийшов з кабінету, відчуваючи, що гауптштурмфюрер не був захоплений ходом слідства.

Готовцев став на вулиці, розмірковуючи, вернутись йому в кафе, до закриття якого лишилось хвилин двадцять, чи податись додому. Вирішив іти додому.