Голубий пакет

22
18
20
22
24
26
28
30

— Відпустило, — тихо проказав він. — І скажи ти… Треба ж приключитися такому лиху… Розповідай, Стьопо, я слухаю тебе…

Заболотний розповів про те, що дізнався від Скитальця. До Готовцева прийшла в кафе дівчина, і він її виказав. Сьогодні вдень Готовцева викликали в гестапо, і він на очній ставці викрив дівчину. Але вона ні в чому не зізналася. Вона заявила, що не знає Готовцева, хоча в документах записана його сестрою. Як її арештували, Скиталець не вияснив, але тут дещо доповнив Дем"янович,

— Який Дем"янович? — перепитав Чорноп"ятов, хоч добре знав його.

Заболотний пояснив: Никанор Дем"янович Сербін із села Лужки. Він по наряду від управи обслужує кафе «Глобус». Сьогодні вранці їздив на молочну ферму з Готовцевим. Той був не сам. З ним із міста виїхала сестра, яку він залишив на шостому кілометрі в лісі «збирати гриби». По дорозі назад вони хотіли прихопити сестру з собою, але вона на шосе не вийшла. Потім по дорозі зустріли жінку з Лужків, вона сказала, що в лісі була стрілянина. А Готовцев лише посміхнувся. Старому це здалося підозрілим. Він чув про те, що в Готовцева є сестра, що вона працює нібито на німців у Мінську, а її приїзд сюди, дивний вихід у ліс по гриби та ще й стрілянина навели на недобрі думки.

— І ось коли я, — продовжував Заболотний, — пов"язав розказане Дем"яновичем із словами Скитальця, мені все стало ясно.

Чорноп"ятов подумав: «Значить, Кость встиг-таки передати телеграму, раз Бакланов вислав людину».

— Як ти інструктував Готовцева? — запитав він,

— Я попередив, — твердо заявив Заболотний, — що коли до нього під виглядом сестри прибуде жінка, він повинен прийняти її, дати притулок і повідомити мене.

— І все?

— Так, усе!

— Чи знає він кого-небудь із наших, крім тебе?

— Нікого!

— А Костя Голованова?

— А до чого тут Кость? — здивувався Заболотний. — Та й що він міг про нього знати?

— Я питаю про це тому, — тихо промовив Чорноп"ятов, — що Костя вже нема. Він загинув. До його будинку ввірвалися гестапівці, і він підірвав себе і їх гранатою. Це було позавчора вночі.

Заболотний стояв приголомшений. Він заціпенів і не міг промовити й слова. В голові все перемішалося. Він ішов сюди із страшною звісткою, але тут його чекала не менш страшна. Тільки необхідність щось вирішувати, вживати негайних заходів вивела його з заціпеніння.

Чорноп"ятов запитав:

— А про Дем"яновича Готовцев не догадується?

— Що ви? Звідки! — з триногою відповів Заболотний. — Та ж старий у них в кафе по наряду працює.

Знаючи про те, що Готовцев — родич Заболотного і що саме Заболотний рекомендував його на підпільну роботу, Чорноп"ятов сказав: