Фантастика Всесвіту. Випуск 4 ,

22
18
20
22
24
26
28
30

«А ви швидко збагнули, що таке рух».

Нетерпляче:

«Це всього лишень метафора. Ти ж не думаєш, що це справжнє місто? Чому ти така невиразна? Чому з тобою так складно спілкуватися? Чому така повільна?»

«Хіба я така?»

З великою іронією:

«Повір мені».

«Що ж робити?»

«Біжи!»

Лемент і регіт. Спершу Ліззі спантеличило багатство звуків руйнації в її сні. А потім вона впізнала голоси Алана й Консуели.

— Я довго була непритомною? — спитала вона.

— Хвилину чи дві, — відповів їй Алан. — Байдуже, ти тільки поглянь на картинку, яку нам щойно передала риба-робот.

Консуела переключила Ліззі на підводну камеру.

— Овва! — вихопилось у неї.

Це було прекрасно. Таке, як великі європейські собори, і все ж, беззаперечно, органічним. Утворення було високе й струнке, з канелюрами й контрфорсами. Воно просто захоплювало. Виросло над вулканічним кратером, залишивши в основі прогалини, щоб туди могла проникати морська вода, і підіймалося вгору так, аби збирати все вулканічне тепло. Де-не-де випиналися якісь жолоби, що, зробивши велетенський зашморг, верталися до основної маси міста. Місто здавалося вищим, ніж могло бути (все ж таки споруда розташовувалася під водою та ще й у світі з меншою силою тяжіння), й скидалося на химерно укладене скупчення рур, схожих на органні труби, або дивовижно переплетених глибоководних червів.

Місто виявилося настільки елеґантним, наскільки може бути тільки живий організм.

— Гаразд, — проказала Ліззі, — Консуело, ти маєш визнати, що…

— Я погоджуся максимум на «складну добіологічну хімію». Все інше вимагатиме більш докладних даних. — Хоч би яким обачним здавався голос Консуели, але він дзвенів од тріумфу. Голос чіткіше від слів промовляв про те, що тепер вона, вдоволений ксенохімік, може померти тут щасливою.

— Подивися, що виходить, якщо збільшити зображення, — промовив не менш захоплений Алан.

Утворення змінило свій сірий колір на веселкову суміш пастельних барв, здіймаючись від криваво-коралової барви, до світанково-жовтого й зимно-блакитного кольорів. Просто перехоплювало подих.

— Ух ти! — На якусь мить навіть її власна смерть не здавалася такою важливою. Хоча все ж таки відносно неважливою.