Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

А для Миколи, окрім Гані, що посопувала у нього на руці, була ще… Ганнуся.

Ганнуся… Вона не його. Він — не її. Але лежала поруч в уявленні саме вона. А реальне механічне тертя до щему й болю в паху й у колінах більше нагадувало злиття двох зголоднілих на злучку, сп’янілих від запаху тічки собак, які не звертали уваги на оточення. І фонтани животворного білка потрапляли на ґрунт удобрений, але не жаданий.

Згасла свічка схороняла таїну виразу обличчя, заплющені очі тримали в уяві образ Ганнусі…

… Знову вив вовк. Ганя стукала по клавішах друкарської машинки. Після тієї першої ночі минуло понад два місяці. Ганя йому обридла. Її молоді груди, що навіть через грубу вовняну кофтину стирчали великими сосками, збуджуючись навіть від його погляду, Миколу вже не бентежили. Вихована в суворих умовах сімейного домострою, де батько був не лише годувальником і наставником, а й пастирем та екзекутором, Ганя не в претензії. Переживала мовчки, надіючись на їхню самотність у схроні, чекала з нетерпінням того часу, коли йому знову захочеться її тіла. Щовечора вона швидко полоскалася в холодній воді й виходила з піднятим подолом з-за брудної ганчірки, та її погляд впирався в його спину.

Вовк завивав».

7

Богдан Зорій нині не міг пояснити, чому він після того, як з’їв яблуко, яке йому вранці, випроводжаючи на роботу, сунула в руку Надія, не викинув качан, а поклав його до кишені. При цьому Богдан Данилович зазвичай любив згризати плід до хвостика, разом з ядерцями й навіть гузкою, а цього разу лише пройшовся, наче по екватору, навколо соковитої кульки. То було минулорічне яблуко, майже без смаку, можливо, імпортне. Таких яблук, та й узагалі фруктів, тепер в Україні валом. Влада довела власне сільське господарство до ручки: не те що вирощування яблук, яких раніше в країні було повно, а все господарство занепадало, чахло, конало. Натомість імпортним непотребом завалено всі базари й магазини. Богданові аж запахло раннім яблуком — білим наливом — найкращим у світі сортом. У дитинстві тягали їх у пазухах з колгоспного саду кілограмами, не миючи, об’їдалися від пуза.

Зараз, лежачи на землі й трохи очунявши, він понишпорив по всіх закутках свого одягу і знайшов цей чималенький огризок, перемішаний з крихтами, піском, якимись ворсинами та іншим сміттям, що зазвичай є в кишенях більшості нормальних людей. Він вкинув знайдений качан у рот, розгриз, розжував і… проковтнув.

Може, саме це його врятувало. Та ще вода: він зробив кілька ковтків просто з брудної калюжі. Підвестися не мав сил — так усе боліло. Зорій не знав, скільки він у цьому лісі пролежав, і не розумів, де опинився. Коли нарешті опритомнів, пам’ять поступово повертала Богдана Даниловича на початок кадрів того страшного кіно, у реальність якого повірити важко.

Двері під’їзду його будинку на вулиці Тимошенка на Оболоні, звична напівтемрява коридору, що веде до ліфта, раптовий страшенний біль у голові, проблиск відчуття руху й звук двигуна. Потім знову якісь просвітління, люди, обличчя, запитання, крики — й знову біль, біль, біль…

Крім цих уривків Богдан Данилович поки що не міг нічого згадати. Але він уже усвідомлював: його жорстоко побито. І те, що він живий, можна розцінювати по-різному: і як недогляд, і як навмисне попередження.

Зорій мимоволі згадав побитих невідомими особами олігархів — Назарова, Бойченка та Клютова. Вони мали вигляд не кращий, та й боліло їм, мабуть, не менше. Кожний порух віддавався нестерпним болем у всьому тілі, та водночас, можливо, саме від болю поволі прояснювалося в його голові.

Ні, коли він усе ж залишився живим, то тепер його ніщо не здолає. Зорій знає: у нього сил у резерві ще стільки, скільки треба для того, щоб вибратися з цього незнайомого місця, знайти свій дім, прийти до тями, вичухатися і… помститися. Качан від яблука робив своє діло, на допомогу прийшла й трава, здається, пирій, якою полковник набив рота й попри нестерпний біль у щелепах жував.

Полковник був певен, уже нічого гіршого з ним не трапиться. Принаймні зараз. Він вірив у свою долю. Він вірив у своє призначення. А ще більше Богдан Данилович вірив у того самого Янгола, свого улюбленого й вірного Янгола, на якого він надіявся завжди, а останнім часом — дедалі більше й більше. Адже іноді з незрозумілих причин полковник ні сіло ні впало йшов не тією дорогою, якою хотів іти спочатку і якою, здавалося, йти ближче, зручніше та безпечніше, а звертав на іншу. А на тій дорозі, куди не пішов, потім відбувалися якісь не зовсім приємні, а то й страшні події.

Зорій почав вірити в своє Янголятко після того цікавого випадку, коли святий отець із Києво-Печерської лаври освячував його кабінет — при вступі на нову посаду, куди за завданням керівництва СБУ Богдана Даниловича «заслали» виявити злочинне угруповання. Отець довго й старанно хрестив, перехрещував та освячував невеличку кімнату, яку Зорій прилаштував під кабінет, а потім ще й залишив трилітрову банку свяченої води.

Богдан Данилович дещо був здивований, коли за кілька днів після освячення кімнати його зненацька звільнили з роботи — просто звільнили, не пояснюючи нічого. Як він переживав, як тоді хвилювався! Аж потім, коли почали виникати інші обставини, траплятися більш трагічні й небезпечні події, він зрозумів, що лише завдяки тому освяченню йому вдалося уникнути багатьох неприємностей. Янголятко врятувало його від краху — морального, психічного, а можливо, і фізичного.

Схоже, сталося б нещастя, бо дуже вже нервувався, психував. Так, саме звільнення врятувало і його реноме, і дало наснагу на інші дії. Але Зорій не забув, хто був винуватцем його ганьби, його приниження в очах багатьох приятелів, знайомих і друзів.

Друзів? Ха! їх у нього вже давно немає. Товариші, колеги, приятелі, соратники, побратими — є. А от справжніх друзів…

Чому ці думки приходять не десь там, наприклад, у робочому кабінеті або дома в ліжку? А ось тут, у невідомому лісі, коли він повзає ледь живий і найближче його майбутнє — річ примарна.

Про себе в таких випадках Богдан Данилович думав менше за все. Незабаром він дізнається, кому завдячувати, що він лежить ось тут побитий-понівечений. А те, що катюзі буде по заслузі, він не сумнівався. Знесилений Зорій саме цієї миті думав про майбутнє. Так, лежачи в багнюці, він ні з сього ні з того почав розмірковувати про нинішні стосунки поколінь. Невже ця брудна калюжа, в якій Богдан борсався, надихнула його на роздуми про свого сина й взагалі про дітей? Чи зможе нинішнє старше покоління сказати своїй зміні, що більшість із того, про що дорослі намагаються розповісти, як про щось позитивне й навіть героїчне, є неправдою? Як нашим дітям насмілитися сказати, що брехали?