Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

Завивання вивертає кишки. Вовк виє, наче на зиму, хоча за календарем уже весна. Микола зараз теж завиє. Завиє на долю, завиє на гріх, що оселився в цій нелюдській норі, приходив, повертався сюди з кривавих вилазок, які ці почорнілі люди ще мали сили вчиняти останнім часом дедалі рідше й рідше.

Водночас саме вовк і нагадував Миколі, що хлопець іще живий, що розум його не покинув і він мислить адекватно. Чи ж адекватно? Сидить же він у цій криївці з осені, а до весни ще ого-го! Та й чи дотягне до весни?

Про те, що він живий і що в криївці, крім Миколи, ще хтось є, весь час нагадував стукіт старезної друкарської машинки, яка пам’ятала ще часи австрійської імперії та Першої світової війни.

Ганя, яка попри юний вік уже кілька років перебувала в підпіллі, швидко била пальцями по ґудзиках машинки, і з неї виповзав тонкий цигарковий папір із натиканими літерами майже без пробілів і абзаців дрібного-дрібного тексту. Вона вкотре, вже кілька днів, передруковувала ту саму стару листівку з малою надією, що вона, ця листівка, ще комусь буде потрібна.

Геть диктатуру і терор! Хай живе воля народів і людини! СТАЛІНСЬКІ ВИБОРИ — ЦЕ НАСИЛЬСТВО Й ОШУКАНСТВО! Українці!

Большевицька Москва силою загарбала і поневолює Україну. Радянська Україна — це звичайна колонія Москви. Так званий уряд УРСР — це московські верховоди, гончі пси Сталіна, зрадники українського народу, це ті недолюдки, що «помагають москалеві панувати й з матері латану свитину знімати», як каже Шевченко. Над Україною всевладно панує і насилує московсько-большевицький загарбник на чолі з найстрашнішим людоїдом — Сталіним.

Вже 25 років український народ веде запеклу боротьбу всіма засобами й методами за своє визволення з московсько-большевицьких оков. На наших очах українські революціонери кривавляться в жорстоко нерівних змаганнях. Провід українського народу — Українська Головна Визвольна Рада через своє закордонне представництво докладає всіх зусиль, щоб Україна зайняла гідне місце між усіма іншими вільними народами світу як суверенна і ні від кого не залежна держава. Кривавий Сталін не хоче цього за жодну ціну допустити. Тому він з одної сторони висилає свої банди, які палять, грабують і вимордовують український народ, а з другої сторони підступом і насильством хоче вимусити від Вас Ваші голоси, а відтак обдурювати світ, що українському народові добре живеться в СССР і що він хоче назавжди залишитися в цій большевицькій катівні народів.

Та ми знаємо, що таке большевицький рай!

Де народ позбавлено свободи слова, друку, совісті, політичних переконань, а громадян перетворено в бездушних німих рабів? — В СССР!

Де масово державні чинники палять села, грабують і руйнують господарства своїх громадян? — В СССР!

Де заховався дикий звірячий закон спільної відповідальності, за яким маленькі діти відповідають за діяння своїх батьків, а то й просто родичів? — В СССР!

Де у варварський спосіб висилається масово населення по холодних диких пустелях Сибірів, Казахстанів? — В СССР!

Де масово вимордовується населення штучним голодом та кривавими екзекуціями? — В СССР!

Де матері їдять своїх дітей? — В СССР!

Де жінок запрягають до плуга? — В СССР!

Де поліційні органи б’ють до безтями і в такому стані ґвалтують та заражують венеричними недугами жінок та неповнолітніх дівчат? — В СССР!

Де поліційні органи безпеки примушують кожного чесного громадянина стати підлим донощиком-сексотом; де громадянин жахається громадянина; де всі, мов пекла, жахаються органів безпеки? — В СССР!

Де державні чиновники ув’язнюють і вимордовують єпископів і священиків, безчестять, грабують і руйнують церкви? — В СССР!

Де селян, як той скот, заганяють до колгоспних кошар та замучують їх стаханівщиною та голодом, де робітник конає в крайній нужді? — В СССР!

Де на людей, як на звірів, влаштовують облави; де люди приневолені критися під землею, в лісах і хащах; де ніхто не певний свого завтра, де найчисленніша примусова еміграція? — В СССР!

А увесь цей жахливий терор сталінської кліки Вас приневолюють схвалити і затвердити власними голосами.