Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

— Ні, раніше не можу. Черговий глухар з нагоди присвоєним звання на мене повісили. Справа виїденого яйця не варта, а часу забирає багато. Хоча й перспектива відома — нещасний випадок. Тільки от установити, хто цього разу вкоротив собі піку через дурість чи самовпевненість (що одне й те саме), буде нелегко. Скільки їх «на дні морському» з рибами спілкується! Та й знайти буде непросто.

— А з яких це пір тобі «битовуху» довіряють розслідувати?

— Та ні, можливо, тут зовсім і не «битовуха». На березі Дніпра, внизу за течією недалеко від Києва знайшли акуратно складений одяг якогось мужика, а його самого й слід простив. Точніше — деякі сліди на піску все ж залишилися. І свідчать вони про те, що, можливо, він не зовсім добровільно там купався. Я там знайшов сліди щонайменше трьох людей і, схоже, вони там не стояли чи ходили спокійно. Берег поораний ногами добряче. Можливо, билися чи боролися. Я перевірив оперативні зведення й заяви про зникнення людей — нічого не годиться до мого випадку.

— А той одяг, що знайшли на березі, у тебе? — схвильовано запитав Зорій.

— Так, у мене.

— А можна на нього подивитися?

— Звичайно, можна. А навіщо це тобі?

— Та тут така справа… Я тобі й подзвонив, щоб… — Зорій запнувся, — коротше: у однієї знайомої зник чоловік, і…

— Коли?

— Ну, вона думає, днів зо два тому.

— Гаразд, приїзди о вісімнадцятій до мене на роботу, подивимося одяг, а потім — у шинок.

Коли Петро Симко «відбився», Зорій набрав номер квартирного телефону Теслів. Доки слухавка нудила довгими гудками, Богдан Данилович судомно добирав слова, якими він звернеться до Ніни Теслі. Ще ж нічого конкретно не відомо, радше той знайдений на березі річки одяг жодного стосунку до зникнення письменника не має, а Зорій лише стривожить серце жінки, яке й так, без сумніву, вже передчуває біду. Богдан Данилович і сам, хай Бог простить, думає, що сталося найгірше. Такі ж записки просто так, для жарту, не пишуться.

Гудки й далі залишалися монотонними. Зорій поклав слухавку і глянув на годинник. До вісімнадцятої ще довго, треба буде зателефонувати пізніше. Коли це його рука, що так і лежала на апараті, смикнулася через різкий звук дзвінка. Зорій умить підніс трубку до вуха: «Алло!»

— Богдане Даниловичу, здрастуйте. Це Ніна Тесля вас потурбувала.

— Здрастуйте, Ніно Матвіївно, — намагаючись говорити якомога спокійніше привітався Зорій. — А я…

— Це, часом, не ви щойно мені телефонували? — не дала договорити полковникові Тесля.

— Я. А ви щойно прийшли й не встигли взяти слухавку? Бо я довго дзвонив.

— Ні, я була вдома. Просто відчувала, що телефонуєте ви, і боялася брати трубку. Значить — правильно відчувала. А тепер кажіть — я готова.

— Ні, поки що мені нічого не відомо. Я лише так, про всяк випадок, хотів запитати, у що був одягнений Олександр, коли пішов із дому?

— Я точно не можу сказати, — у голосі жінки з’явилися нотки надії, — але я вже продивилася його речі, і мені здається, що він пішов у своїх улюблених синіх джинсах і темно-синій картатій сорочці. Із взуття, якого в нього взагалі лише кілька пар, відсутні легкі літні світло-брунатні туфлі з маленькими дірочками згори. Решта його речей і одягу на місці.