Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

Такі справжні цілі українського революційного руху, такий його справжній характер. За такі цілі борються українські повстанці, революціонери.

Проти таких людей заставляють Вас боротися Сталін і його партійна кліка. Проти таких людей — борців за волю і щастя українського народу, борців за найвищі ідеали народів і людини, заставляють Вас битися ті, що встановили в СССР режим нечуваної диктатури й терору, ті, хто задушив в СССР усі свободи, ті, хто по-нелюдськи експлуатують в ім’я своїх імперіалістичних інтересів мільйони працюючих, ті, для яких добро і щастя кожного з Вас — ніщо, а власна жадоба панування над світом — усе.

Бійці й командири спецвійськ мвд! Якщо Ви не хочете опинитися в такому ганебному становищі, в якому сьогодні перебувають гітлерівські есесівці, якщо Ви не хочете накликати на себе весь гнів і прокляття народних мас, то вже сьогодні Ви дайте відповідь перед своєю совістю на питання: за кого Ви стоїте? За ката народів Сталіна і зграю бандитів з цк вкп(б), які ось уже впродовж 30 років жорстоко гноблять усі народи СССР, чи за українських повстанців і революціонерів з УПА і ОУН, які борються за найсправедливішу справу на світі — за волю народів і людини?

Кожен, в кому живе хоч крихітка людської гідності, людського сумління, повинен відповісти: я за українських революціонерів! Я соромлюся допомагати Сталінові душити справедливу визвольну боротьбу українського народу!

Не стріляйте в українських повстанців!

Якщо хто-небудь з Вас у лісі, в селі чи де-небудь інде натрапить на наш слід і ніхто, крім Вас, цього не бачить, — нікому про це не повідомляйте, а самі слід замаскуйте.

Відмовляйтеся йти на облави проти повстанців! Якщо Вас женуть силою, то всіляко саботуйте накази своїх вищих командирів чи партійних гайдуків. Не старайтеся «перевиконувати» накази своїх зверхників. Робіть в крайньому випадку тільки те, що мусите, лише те, за невиконання чого загрожує Вам покарання.

Старайтеся попереджати підпілля про планові облави, наскоки, засідки. Всіляко сприяйте нашій боротьбі. Шукайте і читайте підпільну літературу українського революційного руху.

Ставтеся по-людськи до населення. Не грабуйте його!

Бійці й командири спецвійськ мвд-українці! Задумайтеся над своїм становищем. Вас заставляють убивати Ваших братів, які найвищим гаслом свого життя мають «Воля України, або смерть!». Вас, українців, московсько-большевицькі окупанти примушують убивати Ваших братів, які борються за щастя всього українського народу, отже, й за Ваше щастя. Хіба ж можна терпіти таке ганебне становище? Досить знущань імперіалістичної Москви над Україною! Не виступайте проти українських повстанців з УПА, проти революціонерів з ОУН! Засвоюйте наші ідеї. Вступайте в лави борців за визволення українського народу з-під панування імперіалістичної Москви! Хто з вас виступатиме проти нашого руху — той підлий зрадник України, ім’я якого довго проклинатиметься українським народом!

Бійці й офіцери-росіяни! Ви цілком справедливо соромитеся традицій душителя народів — російського царизму. Невже ж Ви не бачите, що Сталін, намагаючись спертися у цій своїй реакційній політиці на російський народ, накликає на росіян ненависть усіх народів СССР, усіх народів світу? Невже ж Ви не бачите того, що Ви, допомагаючи Сталіну душити неросійські народи, вкриваєте ганьбою весь російський народ?!

Якщо ви хочете зустрічати серед українського народу не ненависть, а симпатію до себе, — не виступайте проти нашої визвольної боротьби! Ми боремося лише проти агентів Сталіна, його вислужників, проти російських імперіалістів, а не проти російського народу в цілому. З прогресивною, демократичною, волелюбною частиною російського народу ми готові боротися спільно, рам’я-об-рам’я, проти спільного ворога — Сталіна і його кліки — за вільну Україну й вільну Росію.

Сини народів Кавказу, Середньої Азії та інших поневолених народів СССР! Українські повстанці борються за те, щоб кожен народ Совєтського Союзу мав право побудувати свою незалежну державу, за знищення національного й соціального гноблення в СССР. Не виступайте проти українського революційного руху. Допомагаючи большевицькій Москві душити український революційний рух, Ви заганяєте в ще більшу неволю свої власні народи.

Бійці й командири спецвійськ мвд! Ми знаємо, що багато з Вас опинилися в загонах мвд не по своїй волі. Вас загнали туди силою і терором й женуть проти нас. Ми знаємо, що багатьом з Вас не чужі ідеали волі, національної й соціальної справедливості. Хто хоче в сучасний момент зробити що-небудь корисного для власного народу, для працюючих — хай не виступає активно проти українського національно-визвольного руху, хай не виступає проти ОУН, проти УПА. Включайтеся в цей спосіб в найсправедливішу боротьбу на світі — боротьбу проти кривавого Сталіна і його бандитської зграї.

ХАЙ ЖИВЕ РЕВОЛЮЦІЙНА БОРОТЬБА НАРОДІВ СССР ПРОТИ РЕАКЦІЙНОГО РЕЖИМУ СТАЛІНА І ЙОГО КЛІКИ!

СМЕРТЬ СТАЛІНУ І ЙОГО ПАРТІЙНІЙ КЛІЦІ!

Жовтень, 1947 р.

УКРАЇНСЬКА ПОВСТАНЧА АРМІЯ

Капітан Гниря ще довго сидів, підперши голову руками. Він думав».

5