Сокіл і Ластівка

22
18
20
22
24
26
28
30

— Який великий діамант! Ідеальної форми. І, якщо не помиляюся, кольоровий? Я розбираюся в камінні. Цей прикрасив би і королівський скіпетр.

Грей поштиво повернув діамант, і вона продовжила:

— Камінь — дурниці. У мене тут повна печера золота і срібла. Так що ще невідомо, хто з нас багатший. Та мене не цікавить багатство. Мені не потрібні ані палаци, ані кораблі. Хочете, щоб я була вашою?

— Більше за все на світі! — вигукнув він. — Невже у мене е надія? Наказуйте! Заради вас я готовий на будь-які…

— Мовчи і слухай, — перебила його Летиція. Вона нахилилася і міцно обхопила його обличчя долонями. Голос її став глухим, навіть страшним. — Я хочу, щоб ти був мій і тільки мій. Щоб на тебе більше ніколи не поглянула жодна жінка! А вони обов’язково будуть на тебе витріщатися, і я видряпаю їхні жадібні очі, а потім помру від сорому і каяття, тому що бідолашні ні в чому не винні. Ти такий красивий!

— Я б теж хотів, щоб чоловіки на тебе не дивилися, — відповідав лорд Руперт, ніскілечки не злякавшись. — Якщо хтось із них уміє бачити жінок, як їх бачу я, він не полишить тебе в спокої.

— Ну, і що ж нам робити? — Вона присіла навпочіпки. Тепер їхні очі були на одному рівні. — Невже ця задача має розв’язок?

Він розсудливо зауважив:

— Будь-яка задача має розв’язок, якщо вона правильно сформульована. Як зробити так, щоб тебе не бачили інші чоловіки…

— А тебе — інші жінки.

— Дуже просто. За тридцять миль на схід від Сент-Моріца є чудовий острів. Я не раз пропливав повз нього і розглядав його у підзорну трубу. Там зелено й сухо, на схилах ростуть столітні дерева, між ними дзюркочуть струмки. В лоціях острів називається Інаксесібль, «Недосяжний», бо до нього неможливо причалити. На ньому ніхто ніколи не висаджувався. Там немає якірної стоянки, а підійти на човні неможливо — хвилі розіб’ють його об скелі. Та ми зробимо по-іншому. Ми наблизимося на ялику, і я дістануся плавом. Тебе я витягну на мотузці. Човен потім розлетиться на друзки, але грець із ним. Ми ніколи не покинемо цей острів.

— Ніколи-ніколи? А що ми там будемо робити?.

— Будемо жити щасливо, далеко від усіх.

Подумавши, вона сказала:

— У нас можуть бути діти.

— Обов’язково будуть.

— То вони не зможуть покинути острів, якщо їм цього захочеться? Чи не видасться їм наш рай в’язницею?

Руперт Грей, як це властиво чоловікам, через майбутніх дітей перейматися не став.

— Це їхня справа, — знизав він плечима. — Захочуть відпливти — що-небудь придумають. Щоб наші з тобою діти та не знайшли виходу? Не можу такого уявити. Вони потім усе одно повернуться, бо кращого місця ніде не знайдуть.

Ніяких інших сумнівів у Летиції, схоже, не виникло.