Гра янгола

22
18
20
22
24
26
28
30

– Звідки я знаю. Він подобається мені, але не так сильно, як, за його словами, подобаюся йому я.

– Іноді людина за тяжких обставин схильна змішувати співчуття з коханням, – сказав я.

– Не турбуйтеся за мене.

– Я тільки тебе прошу: дай собі трохи часу.

Ми подивилися одне на одного з виразом глибокого взаєморозуміння, яке не потребувало слів, і я обняв її.

– Ми друзі?

– Доти, доки нас розлучить смерть.

4

Повертаючись додому, ми зайшли до продуктової крамниці на вулиці Комерсіо, щоб купити молока й хліба. Ізабелла сказала, що попросить батька передати мені доброго м’яса, і я повинен буду все його з’їсти.

– А як там справи в книгарні? – запитав я.

– Ми продаємо значно менше книжок. Схоже, людям тепер тяжко до нас приходити, бо вони надто добре пам’ятають бідолашного сеньйора Семпере. І, правду кажучи, той стан, у якому перебувають рахунки, не обіцяє нічого доброго.

– А в якому стані перебувають рахунки?

– У препоганому. Нижче від найнижчого. За ті тижні, поки там працюю, я перевірила баланс і з’ясувала, що сеньйор Семпере, царство йому небесне, був справжньою катастрофою. Він дарував книжки кожному, хто не міг за них заплатити. Або давав почитати, і йому їх не повертали. Купував збірники творів, які неможливо було продати, бо конкуренти погрожували спалити або знищити їх. Роздавав милостиню поетам-графоманам, які не мали чого їсти. Решту ви можете собі уявити.

– Кредитори вже дають про себе знати?

– Іноді приходять по двоє на день, окрім листів та банківських авізо. Добра новина лише в тому, що пропозицій нам не бракує.

– Щодо купівлі?

– Кілька торговців свининою з провінції Вік дуже зацікавлені в тому, щоб придбати наше приміщення.

– А що каже Семпере-син?

– Що свинина потрібна всім. Реальний погляд на життя не належить до його переваг. Каже, що ми виборсаємося, що він зберігає віру.

– А в тебе її нема?

– Я вірю в арифметику, і коли підраховую цифри, то для мене стає очевидним, що через два місяці вітрина нашої книгарні буде заповнена вудженою та вареною ковбасою.