Темні таємниці

22
18
20
22
24
26
28
30

– Викрадаючи і вбиваючи людей.

– От ви вперта! – Таміла сплеснула руками. – Чи знаєте, що відчувають ті, чия рідна, близька людина помирає не через брак грошей на операцію? Не через відсутність інших можливостей. А тому, що нема донора, який погодиться врятувати чуже життя!

– Ціною власного.

– Ольго, ви мене не чуєте! Тепер світ довкола нас живе лише грішми! У Союзі було не так!

– Я народилася в тій країні. Виросла. Знаю, як там було. Більше не хочу.

– Ви за віком могли би бути моєю донькою! Зарано ту країну розвалили, ви не встигли відчути її повноцінно, усіх принад та зручностей. Ми в Піщаному – відчули.

– До чого тут…

– До всього! – Таміла вже випльовувала слова. – Люди думають лиш про прибуток. Не складуть собі ціни. Торгуються, навіть коли є можливість донорства. Зате у нас, у Піщаному, усе справедливо. Черг нема, завжди можна отримати кваліфіковану допомогу.

– Безкоштовно?

– За гроші, звісно. Я відроджую клініку, наші традиції. До всього унікальний мікроклімат дозволяє прооперованим швидше одужати. Повторюся, ми даємо життя.

– Забираючи перед тим.

– Без цього ніяк, Ольго, – Таміла повела спокійніше. – Три роки тому вкотре вибралася в Київ. Без надії сподівалася умовити хоч когось вкласти кошти й відродити «Затишок» разом із Піщаним. Зупинилася в давньої знайомої, яка за вечірнім чаєм розповіла невеселу історію про те, як син якоїсь її родички не дочекався донора нирки. Батьки з можливостями, та все одно справа гальмувалася. Поки процес тягнувся, у юнака відмовила друга нирка. Юнак помер ні за цапову душу. Лише тому, що не знайшлося здорового органа. До того ж, аби знали, у нас ще й закони відповідні не працюють, але то окрема історія, – вона зітхнула. – Тоді подумала, чи могла б щось зробити. Так, чисто теоретично, чи стало б навичок хірурга. А за деякий час сюди, у Піщане, примчав Макар Гнатюк. Не здивувалася, що йому відомо про колишню славу «Затишку» і про те, що тут лишилася частина кваліфікованого персоналу. Його товариш збив людину на трасі. Везти в лікарню – світитися, не кожен готовий відповідати. Винуватці привезли свою жертву до мене і давали великі гроші, аби врятувати травмованого тут і тепер.

– Великі?

– Тисяча доларів для мене – великі гроші. У Піщаному раді тисячі гривень. Отже, – мовила Таміла, – без відповідних умов я нічого не могла зробити. Усе ж занедбане, знищене, нічого нема. Лікувати поглядом і кухонним ножем не навчилася. Людина померла в мене на очах. Але якби мала напохваті все необхідне, могла б не просто спробувати, а справді врятувати життя. Гроші в мене не забрали. Для них сума незначна. Та потім я знайшла час, вибралася до Луцька, відшукала Гнатюка і зробила йому цікаву пропозицію.

– Здогадуюсь яку.

– Ну і добре. Мені менше слів і часу витрачати. Без того з вами заговорилася. Макар виявився непростою людиною. Це тільки здається, що керувати фірмою з вантажних перевезень – такий собі середній бізнес. Насправді в Гнатюка виявилася купа знайомих у Києві, а ще більше – знайомих його знайомих. Починали обережно, але нарешті півтора року тому знайшовся перший клієнт.

– Пацієнт?

– Називайте, як зручно. У комерційних клініках усі пацієнти – клієнти, і навпаки, – зараз Таміла додала голосу щемливо-лагідних ноток. – Моя умова: операції робити тут, на нашій території. «Затишок» не мав тоді належного обладнання, але приміщення пристосовані. Операція незаконна, отже, таємна. Зате при наявності здорового донора та гарного фахівця позитивний результат гарантовано. Наша перевага в швидкості прийняття рішень, розумієте?

Ольга знову похолола. Ясно й чітко уявивши, про що говорить лікарка, вона не стримала дрожу. Таміла помітила, явила зверхню, навіть переможну посмішку.

– Бачу, ви збентежені.