«Привид» не може втекти

22
18
20
22
24
26
28
30

— Будинок для челяді, конюшня, псарня, гараж, каплиця.

— Де містилися ці споруди?

— Підсобні приміщення — одразу за основною будівлею на господарчому дворі; каплиця — в лісопарку, за огорожею. Ану дай боже пам’ять.

Він присунув до себе чистий аркуш паперу. Швидко і впевнено накидав олівцем схему розташування будівель у садибі Мисливського замку.

— За точність не ручуся, але щось на зразок цього. А план можна пошукати у краєзнавчому музеї. Здається, там я його й бачив.

Наталя поїхала в краєзнавчий музей. Директор музею, вислухавши її, сказала:

— Такий план є, тільки ми його видали археологічній експедиції. Начальник експедиції дуже просив нас. Двічі приїздив сам. Я можу показати охоронну розписку.

— Покажіть, будь ласка, — занепокоїлась Наталя.

Розписку було віддруковано на службовому бланку, з номером і датою. «31 травня 1968 року. За начальника експедиції І. Дьомін».

Наталя повернулася в прокуратуру.

Перед нарадою до неї в кабінет зайшов Володя Кравчук. Він був у доброму гуморі, а в такі хвилини його тягло на філософські роздуми.

— Є новина, — сказав він, — але така, що до справи не підшиєш, як світло потухлої зірки. Знаєш, у мене створюється враження, що ми ганяємося за міражами. А міраж, як ти знаєш, це гра нашої уяви, або вікно в минуле.

— А можна коротше? — попросила Наталя. — За п’ять хвилин почнеться нарада, на якій мені треба доповідати про реальні речі.

— Ти раціоналістка, як і всі слідчі. Для жінок це жахливо. Жінка повинна бути нелогічна — така її природа.

— Володю, без базікання можна?

— Можна, — зітхнув Кравчук.

І він розповів, як учора, переглядаючи у райвідділах міліції журнали реєстрації подій за останні два місяці, зацікавився заявою якоїсь Пухальської Лідії Антонівни про знайдені і здані черговому по Ленінському райвідділу гроші.

— Сума чималенька — п’ятсот карбованців. Не часто на вулицях валяються такі гроші. Я, наприклад, ще не знаходив, хоч завжди дивлюся під ноги… Вчинок Пухальської, поза всяким сумнівом, благородний і, здавалося б, мені, працівникові кримінального розшуку, треба тільки радіти, що в нашому місті живуть такі люди. І все-таки я зацікавився цією Пухальською. Вгадай, чому?

— Я тупа, — сказала Наталя, — принаймні для твоїх загадок.

— Що мені в тобі подобається, то це самокритичність, — усміхнувся Кравчук.