Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

Ношу підтягнули до піраміди, розгойдали й кинули на самісіньку гору. Солдати військ НКВД знали, що зараз спалюватимуть труп. Чий — ніхто з них не знав. Якби навіть здогадувався, то тут і залишився б. На піраміді.

Почали підпалювати. Дрова мокрі. Горіти не хочуть.

— Давай бензин, — майор Хрунько нервується.

Водій полуторки підніс каністру, вилив майже всю

рідину на дрова. Хлюпнув і на труп. Підпалили. Тепер горіло. Солдати дивилися на спалахи вогню, що відбивалися на вологих гілках дерев. Самого багаття їм не видно. Вони стоять до нього спинами. Вдивляються в глупу ніч.

Бензин вигорів швидко, але дрова ще тліли, наче не хотіли завершувати таким чином останню путь того, хто догорав зараз тут, на купі, що залишилася від піраміди.

Військовики чекали, коли вогнище згасне. Ще де-не-де язики полум’я з’являлися з-під попелу. Але команди заливати водою ніхто не давав.

І ось останній спалах. Усе.

— Згортай у плащ-намет лише дрібний попіл. Обгорілі цурки, що залишилися — вбік.

— Товаришу майоре, — майже пошепки промовив солдат, — а що робити з кістками, які не згоріли?

— Теж на плащ-намет.

Зібравши попіл і розкидавши чорні головешки дров, солдати потягли ношу до води.

Збруч плинув своїми водами, як і тисячі літ до цього. Йому було байдуже, чий прах він понесе зараз у віки вічні».

5

У повітрі вже запахло весною. Щоправда, вночі знову придавив морозець, а зранку з неба посипалася якась крупа, що поступово перейшла у рясний дощ. Сивий туман, мжичка, вогко…

Сьогодні полковник Зорій прокинувся рано. У кімнаті стало трішки прохолодніше, ніж було звечора. Натопити невеличкі дві кімнати просто. Сухі дрова, що вчора потріскували у звичайній сільській грубці, створюючи той неповторний затишок, що може дати лише спокійний вогонь, швидко зробили свою справу.

Зорій таку грубку зробив на дачі спеціально. Не камін з усілякими сучасними прибамбасами, а витвір із цегли-сирцю з металевою плиткою з конфорками, на якій можна швидко приготувати вечерю чи підсмажити насіння.

О, насіння Богдан Данилович дуже любив. З насінням він міг годинами сидіти біля вогню або за столом, читаючи книжку чи дивлячись телевізор. Він десь вичитав, що лускання насіння заспокоює нерви. Особливо якщо робити це пальцями, а не зубами.

Учора полковник приїхав на дачу не сам. Тепер біля нього весь час має бути його водій і охоронець Геннадій Вареник. Так наказав Шершун. Повертаючись із «зимової риболовлі» й остерігаючись можливої наявності «жучка» в автомобілі генерала, не продовжуючи розмову, почату на льоду, Шершун, утім, натякнув Зорію, що той має бути обережним і що по можливості не повинен залишатися наодинці. Тут же порадив тримати біля себе Вареника весь час.

З Геннадієм полковник з’їв не один пуд солі, а якщо відвертіше, то випив не одне відро оковитої. З ним же у Богдана Даниловича пов’язано чимало різних пригод і навіть казусів. Високий красивий брюнет з довжелезними, наче приклеєними штучними віями, мав шалений успіх в осіб слабкої статі. Богданові Даниловичу не раз розповідали про його походеньки на курортах, куди Вареник іноді вибирався, щоб трішки відпочити від роботи й щоденної суєти. Молоді (та й не дуже) жінки, мліючи від самого погляду й лукавої посмішки справжнього красунчика, наперебій намагалися завоювати його прихильність і увагу, називаючи не інакше, як генералом. Його зовнішність, статура, манери справді відповідали уявленню, що перед вами справжній генерал. Доти, доки він не відкривав рота. Тільки-но «генерал» починав говорити, відразу ж ставало зрозуміло, що перед вами… прапорщик. Вареник був саме з тих, для кого слова Ремарк, ремарка, ремейк і ремікс означали одне й те саме. Тобто він не знав значення жодного з них.