Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

З

Попри публічні заяви керівництва Служби безпеки про те, що доступ до архівів спецслужби вільний і охочі можуть ознайомитися з будь-якими документами, потрапити у святая святих не так просто. Наївний журналіст чи науковець місяцями чекатиме дозволу на ознайомлення з бажаними матеріалами. Може, ніколи й не дочекатися позитивного рішення.

Сашкові Теслі пощастило. Богдан Данилович Зорій не лише підказав, як правильно написати листа в СБУ, а й поїм див письменникові, до кого звернутися безпосередньо, щоб допустили до архіву. Звичайно, полковник попередньо телефонував своєму «корешу» — начальникові архіву Житнику — і той підготував Сашкові потрібні документи, виділив окремий кабінет, де той працював цілісінькі дні. До Теслі «прикріпили» співробітника — Петра Карповича, який виконував майже всі побажання письменника.

Тесля знав, що лише завдяки знайомству з полковником Зорієм йому надано привілеї, і цінував це. Те, що не кожен може отак працювати в архіві, письменник розумів; але він мав благородну мету й собі прощав, намагався не зосереджуватися на деяких моральних аспектах свого привілейованого становища.

Тесля вивчав архівні документи часів непримиренної боротьби радянської влади з оунівським підпіллям під час Другої світової війни і після неї. Те, з чим ознайомився Сашко в архіві СБУ, його не лише дивувало, а й шокувало. Він ніколи не дізнався б, що події, про які він багато чув і читав, відбувалися зовсім не так, як він собі уявляв.

Документів, що їх заносив уранці до кабінету Петро Карпович, було стільки й таких, що Сашко не знав, за які з них братися спочатку, а ознайомлення з якими можна перенести на потім. Це були документи, вилучені енкаведистами зі схронів підпільників, вояків Української повстанської армії, та з конспіративних квартир підпілля ОУН.

Траплялися дні, коли Тесля тільки читав документи, не робив жодних записів. Просто читав, і все. Він не міг відірватися від текстів — таке все незвичайне, незвичне, нове і… страшне. Ось і тепер перед ним лежала пропагандивна листівка, знайдена колись чекістами в одному зі схронів оунівського підпілля.

«БІЙЦІ І КОМАНДИРИ УПА, ЧЛЕНИ РЕВОЛЮЦІЙНО— ВИЗВОЛЬНОГО ПІДПІЛЛЯ

Минає п’ять літ з того часу, як член Організації Українських Націоналістів Остап почав на Поліссі організовувати збройні групи для боротьби з окупантами України. Маленькі ці групки, борючись рівночасно з німцями й більшовицькими партизанами, дали початок новим формам визвольно-революційного руху — Українській Повстанчій Армії. Через кілька місяців рух цей поширився на все Полісся, Волинь, Галичину та більшу частину Правобережжя. Цілий 1943 рік та перша частина 1944 року ознаменовані боротьбою УПА на два фронти. На протинімецькому фронті УПА добилася повного припинення вивозу українського населення на роботу в Німеччину та унеможливила господарське пограбування народу. На протибільшовицькому фронті не допустила заливу українських теренів більшовицькою партизанкою. Не хто інший, як сама УПА в цілому ряді переможних боїв розбила орди сталінських гунів, що нестримно пересувалися з північного сходу на підбій Європи.

У другій половині 1944 року всі українські землі опинилися вже під більшовицькою окупацією. Почався новий період боротьби УПА за «бути чи не бути» українському народові. Перша спроба фізично винищити український народ, кинувши його в лави імперіалістичних фронтів, окупантові не повелася. За закликом революційного підпілля, під охороною УПА українцям вдалося оминути пастки. Не вдалося також окупантові вигнати українське населення на нові каторжні роботи в СССР. Бачачи політично-бойові успіхи УПА та симпатії українського народу на її боці, не наважився окупант ще й до сьогодні провести повного економічного пограбування народу шляхом загнання селянства в сталінські колгоспи.

Український повстанець зі зброєю в руках боронив Західні Окраїни Українських Земель від нападів польських імперіалістичних боївок ще в 1944 році, а згодом став в обороні населення тих земель перед насильним вивезенням. Понад два роки йшла нерівна боротьба УПА з більшовиками й їхніми польськими наймитами на Західних Землях, а український повстанець залишився там навіть тоді, коли останнього українця звідти насильно вивезено, а вся та земля перетворилася в незаселені пустирі.

Безстрашні командири й бійці УПА виписали на її прапорах ряд бойових перемог, що золотими літерами запишуться в історії української зброї. Каральна рука бійця УПА досягла навіть найвищих представників окупантів, як-от шефа штабу СА Люце, командувача Першим українським фронтом Ватутіна чи заступника міністра збройних сил Польщі Свєрчевського.

Відділи УПА неодноразово здобували ворожі районні центри, припалися в обласні центри, далекими рейдами промірюванії рідні й чужі землі, засідками й наскоками турбували ворога та не давали йому можливості здійснити плани винищення українського народу. Імена Різуна-Грегота, Яструба, Ясена, Сторчана, Прута, Перемоги, Хріна понесли славу української зброї далеко поза межі України.

Та й у політичному плані за УПА великі здобутки. реалізовуючи клич «Воля народам і людині!», вона вже в 1943 р. організовує національні відділи азербайджанців, грузинів, казахів й інших поневолених Москвою народів до боротьби за повалення Кремля і створення самостійних держав усіх народів світу. За її ініціативою відбулася в листопаді 1943 року Перша Конференція Поневолених Народів. За почином УПА об’єдналися всі українські самостійницькі парти й створили Українську Головну Визвольну Раду, що від 1944 р. кермує в краю і за кордоном цілістю боротьби за Українську Самостійну Соборну Державу. Рейди УПА в Польщу і Словаччину придбали поневоленим Москвою народам нові лави союзників з числа поляків і словаків.

Успіхи, яких добилася УПА, далеко перейшли всі сподівання, які покладала на неї Українська Головна Визвольна Рада та увесь український народ. А добилася УПА тих успіхів в умовах, яких дотепер не знала історія людства.

Бійці і командири УПА! Ви, що сьогодні у відділах боретеся проти більшовиків, і Ви, що поповнили ряди революційно-визвольного підпілля! Будьте свідомі, що п’ятирічна визвольна боротьба УПА і визвольно-революційного підпілля — це найбільш героїчна доба в історії України. Знайте, що такої героїчної доби взагалі не знає історія людства! В тінь пішли прославлені досі герої Термопілів. На героїзмі УПА і визвольно-революційного підпілля будуть виховуватися нові українські покоління. Боєць УПА, український революціонер заступлять місце мужнього спартанця в історії людства. То ж свідомі будьте тої великої доби, в якій вам довелося жити, і не посороміть повстанської слави, як не посоромили ті, що вже від нас відійшли.

В нинішній святковий день УПА гордо погляньте на минулі п’ять літ і з пошаною пом’яніть всіх, хто посвятою свого життя викували ту Нову Добу. В нинішній святковий день УПА з гордим чолом глядить у майбутнє й вірить, що завершить Нові Визвольні Змагання — Перемогою!

Хай живе Українська Головна Визвольна Рада!

Вічна слава Героям, що за Україну віддали своє життя!

Генерал Тарас Чупринка — головний командир УПА