Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

— Данилович…

— А ви, Богдане Даниловичу, сказали, що про причину здогадуєтеся. Що ж то за причина така? — Ніна наче спіткнулася об слово. — І взагалі, хто ви? І звідки знаєте Сашу?

Мені його всі друзі-приятелі начебто відомі. Про вас же Саша мені ніколи не розповідав.

Я думаю, Олександр вам усе пояснить сам. Якщо він про мене не розказував, то, може, у нього були на те свої причини, — мусив «брехати» Зорій. — Скажу тільки одне — я надіюся на швидке його видужання. А там з усім розберемося.

— А скажіть-но, в якій він лікарні? — якось боязко запитала Ніна.

— У Павлівці…

4

«Прокинулася Аня аж під ранок. Рука, на якій лежала голова, оніміла, тягнуло шию і пеком пекла щока. Дівчина оглянула кімнату й із подивом виявила, що Крук щез. Не було й пробитого кулею пояса з листівками, зникла навіть та, яку кілька годин тому читала Аня.

Можливо, все це їй наснилося? І втеча від погоні, і незвичайний хлопець зі смішним і водночас страшним ім’ям, перев’язування рани, читання листівки… До Ані врешті дійшло, що вона ганебно заснула, так і не нагодувавши Крука, навіть не напоївши його чаєм. Що він про неї взагалі подумає? І чому він тишком-нишком пішов, навіть не попрощавшись?

Упродовж робочого дня Аня ловила себе на тому, що весь час думає про Крука. «Хай йому трясця!» — казала собі, та це не допомагало: всюди, хоч би що робила, її супроводжували його чорні очі.

А коли Аня вже збиралася йти додому, її викликали до начальника. Це справа звична, тож дівчина без жодного хвилювання зайшла до кімнати заввідділу народної освіти. І тут зі здивуванням побачила, що за столом сидить не хто інший, як слідчий МГБ, який допитував її після подій, що сталися спочатку в селі Великопіллі, а потім і в Криничках.

— Заходьте-заходьте, — квапливо промовив слідчий і підвівся з-за столу назустріч дівчині. — Ви не помилилися, зайшовши до цього кабінету. Але викликав сюди

вас саме я. Точніше — не викликав, а запросив. Сідайте, будь ласка, — слідчий указав на стілець.

— Дякую, — ніяково промовила Аня й сіла на краєчок стільця. — Я вам, товаришу капітане, вже говорила, що нічого більше додати до сказаного раніше не можу.

— Не треба так офіційно. Звати мене Вадим. Вадим Гниря, якщо не забули мого прізвища. А запросив я вас зовсім не для допиту. Після нашого спілкування я весь час думав про вас. І зовсім не через службові справи. Не знаю, як вам пояснити, та й не впевнений я, що обстановка в цьому кабінеті сприятиме нашій розмові, але… У мене є пропозиція: оскільки ваш робочий день закінчився, а в мене він взагалі ненормований, то чи не краще нам поговорити деінде. Наприклад, пройтися вулицями старого Львова, думаю, ви ж іще не з усім тут устигли ознайомитися?

— Та, скажу вам, у мене взагалі не виходить гуляти містом: робота — дім, дім — робота. Утім, ваша пропозиція, хоч і приваблива, мені трохи дивна…

— Так воно і є. Я сам не одразу зважився на цей крок: довго думав, переживав, сумнівався. Правду кажу — сам не розумію, чому весь час думав про вас. Думав не як про фігурантку справи, а просто як про дівчину, — капітан знітився й додав: — як про гарну, красиву дівчину.

— Для мене дуже дивні ваші слова, — Аня не знала, як поводитися, що говорити.

Схоже, слідчий МГБ теж не уявляв, як вести далі розмову і як переконати цю скромну дівчину піти з ним прогулятися, поговорити. Одне зрозуміло: цю проблему розв’язувати саме йому, а не Ані. І тому він просто виструнчився, надів військового кашкета й нарочито суворо промовив:

— Товаришко Петрушко, прошу слідувати за мною. У нас дуже відповідальне завдання — збагатити наші надто скромні знання з історії цього чудового українського краю, точніше, його історичної столиці — Лемберга.