Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

— Багато ти знаєш, — Шершун усміхнувся й рушив далі. — Так, а що ти від мене хочеш? Шпигуни — не моя парафія. Та, як мені відомо, і не твоя.

— Володимире Дмитровичу, кому-кому, а вам відомо, що наша Служба американцям до лампади. У нас давно вже секретів, про які не знала б остання торговка на Бессарабці, немає. У нас у державі взагалі вже секретів немає. Усе продали наші міністри-капіталісти. Отож у цеерушників є якісь інші цілі. А враховуючи нинішню ситуацію в країні…

— Яку ситуацію? — перебив Зорія Шершун.

— Хрінову ситуацію. Держава розвалюється, економіка летить к бісовій матері, по корупції ми попереду планети всієї. При владі хапуги й злочинці, які, окрім власного збагачення, ні про що більше не думають. А що казати про нашу спецслужбу?! Це що — спецслужба? Які в нас кадри? Кого ми понабирали? Починаючи з 1991 року багато людей пішло, гарних людей, професіоналів. Вони не бачили жодної перспективи служити далі.

— Здається, ми з тобою про це вже говорили…

— Отож. Тільки говорили. А всі бачать, що режим гнилий, і в цій ситуації тільки байдужий і лінивий не захоче скористатися слабкістю й імпотенцією влади. Багато хто вже приміряє свою гузницю під президентське крісло.

— Хочеш сказати, що…

— Так, не виняток, що й американці не проти скористатися моментом. Скоро булава лежатиме в пилюці: бери — не хочу.

Вони знову зупинилися і стояли один проти одного: два соратники, два патріоти, два бійці, двоє небайдужих чесних людей.

— Володимире Дмитровичу, стояти осторонь і чекати, коли ці наші домашні падли догризуть країну — злочин. І допоможуть їм іноземні радники. Треба самим знайти «крота». Чесно скажіть — є вже якісь думки щодо кандидатур?

— Ти знаєш, так зразу в голову нічого й не йде. Треба подумати, — Шершун якось кумедно закопилив губу, наче вже почав посилено шурувати мозком. — Хоча є одна думка. Тобі треба зустрітися з генералом Ковтуненком. Пам’ятаєш його?

— Звичайно, Георгій Кирилович, колишній начальник нашої розвідки. Прекрасна людина, професіонал.

— Він може тобі… нам допомогти. Пам’ять у нього — феноменальна. А я, в свою чергу, теж дещо проштудіюю.

7

— Слухай, Богдане, а чи не зайти нам у цей ось готельчик, та піднятися на сьомий поверх, та взяти по соточці з бутербродиком, — колишній керівник розвідки генерал Ковтуненко потер руки, можливо, від передчуття того, що сказане скоро збудеться, або через холод. — Давненько я тут не був.

Георгій Кирилович Ковтуненко й Богдан Данилович Зорій якраз проходили повз столичний готель «Дніпро».

— Товаришу генерале, боюся, що здійснити ваше бажання ми не зможемо — саме тут усе вже давно перероблено-переплановано-перекуплено-перепродано. Давайте зайдемо в цей самий готель, але в нормальний ресторан, а не в буфет, як робили це колись.

Вони зайшли в ресторан, замовили каву «з наповнювачем». Від чогось суттєвішого генерал відмовився: то він про бутерброди пожартував.

— Як ти там служиш, Богдане, що нового?

— Ви ж, Георгію Кириловичу, давненько звільнилися. За цей час багато чого змінилося.