Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

— В смисле?..

— Є там у них такий собі Зорій, полковник, спеціаліст із тероризму. Так от він і ще там кілька його подільників, схоже, теж намагаються протиснути свою людину поближче до вашого кабінету.

— Ось бачиш, ти й проколовся!

— Як це, у чому?

— Ти сказав, шо той полковник теж намагається протиснути свою людину. Значить, не один він, а й ти, і твойо кодло… Короче, прєдатєлі все, подонкі! Був би живий Юра Кривученко, він би зараз розтьор вас усєх в пиль. Це ви його, сукі, убралі! Іди, я зараз буду прінімать рєшєніє. І не здумай там шось ліпить — унічтожу, понял?

— Понял, пане Президенте!»

У динаміках диктофона — тихо. Остапенко почекав ще кілька секунд і натиснув на кнопку «стоп».

— Так, коли це було, подивимося на розшифровку, — промовив уголос генерал, гортаючи аркуші. — Ага, це розмова вчора о вісімнадцятій годині. А що було далі, після вісімнадцятої?..

6

Вона просто сиділа й мовчала. Уперше відтоді, як Богдан Данилович за нею спостерігав. Вона крутила головою, наче роздумуючи, що ж сьогодні зобразити. Раніше це були звуки, подібні до бурчання старої бабусі чи гавкання собаки. Іноді звуки нагадували плач малої дитини.

Сьогодні чайка сиділа на тому самому місці, де завжди, тобто на виступі даху адміністративного будинку санаторію «Чорномор’я», але мовчала. Може, і в неї був такий самий поганий настрій, як у Богдана Даниловича? Йому теж не хотілося ні з ким говорити, ні з ким спілкуватися.

Вони дивилися одне на одного. Про що думала чайка? А Бог її знає. Його ж думки впродовж останніх кількох годин сягали далеко-далеко. Полковник усе залишив у Києві, всі справи, кінці всіх ниток того величезного й заплутаного клубка, назва якому — серйозна політична операція. Протилежні кінці ниток він весь час тримає у своїх руках, не доручаючи нікому, не довіряючи нікому, не вірячи нікому.

Але зараз полковник Служби безпеки України Богдан Данилович Зорій перебуває тут, у найпрекраснішому місті Криму, перлині Чорноморського узбережжя — Ялті. Формально — щоб хоч трішки відпочити й поправити своє здоров’я. А насправді…

Тут, у Лівадії, в історичному місці, де колись вирішувалися доля й майбутнє Європи та світу, нині відбуваються, можливо, не менш важливі події, що можуть вирішити долю й майбутнє України. Принаймні Богдан Данилович належно підготувався. Тільки вистачило б йому терпіння й наснаги. Досвіду — не позичати, але останнім часом полковник став помічати в собі таку рису, як поспішність.

Спішить Зорій, спішить…

Але й тягти далі нікуди. Учора пізно ввечері був «сеанс зв’язку» з його соратниками, які повідомили про вжиті заходи, виконання тих завдань, які Зорій дав перед своїм відбуттям до Криму. Яруга доповів, що всі місця, де тільки можна контролювати начальника департаменту Мирона Остапенка, обладнано оперативною технікою прослуховування й візуального спостереження. Петро Крюк уже назбирав під своє крило колишніх спецназівців, яким осточортіли нинішня влада й неподобства в колись міцній та потужній державі і які готові були до силових варіантів. Генерал Шершун поінформував Богдана Даниловича про дії Беруна, його намагання будь-що втриматися у кріслі голови СБУ. Зорій навіть устиг переговорити з генералом Ухалем, який наступив на хвости найбільшим вітчизняним наркобаронам, серед яких, звичайно ж, Клютов, Бойченко, Назаров. Ухаль також повідомив, що через передозування наркотиків помер син Назарова — Геннадій.

Найостаннішим учора Зорію зателефонував журналіст Ліченко й розповів, що касету з компроматом на олігархів він прилаштував на один з центральних каналів, який останнім часом відзначається опозиційністю до влади. Начебто менеджери каналу в захваті від побаченого на плівці й готові пустити її в ефір якнайшвидше, а Ліченку насилу вдається їх стримувати.

Але всі ці, здавалося б, заспокійливі новини не принесли Зорієві доброго настрою. Полковник хвилювався, бо ж сьогодні виходив на полювання. Саме за кілька годин, а може, й раніше його внутрішня чуйка подасть якийсь сигнал: або «до бою», або «відбій». Усе залежатиме від розуміння того, чи має та особа, на яку Зорій покладає великі надії, реальні можливості внести ясність у деякі пробіли в його стратегічному плані приведення до влади в Україні потрібної людини. Потрібної не особисто полковникові Зорію, не особисто генералові Шершуну, полковникові Крюку чи підполковникові Ярузі, а народові України, людям України, таким, як Сашко й Ніна Теслі, Іван Цюба, його водій Гена Вареник, друг і колега полковник міліції Петро Симко. Це потрібно мільйонам інших простих і непростих людей, що розмовляють різними мовами, моляться різним богам, мають різні пристрасті й уподобання.

І хоча Богдан Данилович знав, що перспектива отримати потрібну інформацію не надто велика, все-таки спробувати варто.

Бо ці матеріали сприятимуть правильному вибору тактики для того, щоб запобігти реалізації планів північних сусідів підсадити на вершину української влади свою креатуру. А значить — ще більше зміцнити позиції людини Зорія, котра вже так близько