Сокіл і Ластівка

22
18
20
22
24
26
28
30

Джо засміявся:

— Ні. Але вони давні, тіфельці. Не такі, як усі. Там з усіх боків жахливі рифи, окрім самих тіфельців ніхто пристати не може. Вони всі між собою родичі. У них навіть мова не така, як у нормальних людей.

— Як же вони живуть?

— Рибу ловлять, цяцьки з коралів роблять. Я точно не знаю. Ніколи не бував. У них взагалі ніхто не буває. Ні телеящика в них, ні інтернету. Навіть вертолітного майданчика нема. Якщо тіфельцям щось треба, вони самі припливають.

Фандорін спробував уявити, як це — у двадцять першому столітті жити у повній ізольованості від цивілізації. Як на космічній станції, що летить на далеку-далеку планету, куди добиратися двісті чи триста років.

Господи, яких тільки куточків немає на планеті…

Капітан Флінт теж дивився на дивовижний острів, дряпаючи Ніколасу шкіру крізь сорочку.

Раптом він злегка торкнувся дзьобом щоки магістра, наче бажаючи привернути увагу, і перелетів на щоглу. Папуга винайшов чергову гру.

Він учепився кігтями у наповнене вітром вітрило і почав стрибати по ньому вгору: раз, два, три, чотири. Потім спустився назад — і знову.

Зацікавившись дивним ритуалом, Ніка наблизився.

— Ти чого розстрибався?

Папуга озирнувся на нього.

— Сбррр! Сбрррр!

Проробив такий самий трюк ще кілька разів. Микола Олександрович помітив, що кожного разу птаха зупиняється біля емблеми компанії виробника вітрил: вишите слово «Crown» і логотип у вигляді коронки. На тканині залишилися сліди від кігтів. Відстань між ними була рівною, ніби відміряна з лінійкою.

— Дррр! Дррр! — сердито закричав Капітан Флінт. Знову спустився, скочив вгору чотири рази — стриб-скок, стриб-скок — і зупинився так, що коронка опинилася у нього просто над чубчиком.

Прямо як у лічилці, з зітханням подумав Ніка. І макітрою об дашок…

Десь зовсім недавно він теж бачив коронку. Ах так, у колодязі. Коли до дна шахти залишалося зовсім недалеко. Цікаво, навіщо її вирізали в камені?

Палуба раптом хитнулася у нього під ногами. В очах потемніло. Однак у голові прокльовувався світанок, а потім і засяяло сонце.

— Порожні скрині… Два останні рядки… Дашок — нагорі… Чотири міри довжини, — забурмотів магістр, б’ючи себе кулаком по чолу.

— Гей, містере, ви що? — з переляком повернувся до нього Джордан.