Непрохані

22
18
20
22
24
26
28
30

— Ні! — зі злістю викрикнула вона. — Ні!

Швидко додала ще дві цифри на початку рядка, відірвала листок і запхала його в кишеню, ставши на мить схожою на безпритульну дитину, яка знайшла ляльку чи комікс. Потім відкинулася у кріслі й затулила обличчя руками.

Тодд витріщився на неї. Дівчина почала плакати — тихо, виважено, скоріше просто часто дихаючи, ніж схлипуючи уголос. Він розгублено піднявся зі свого крісла. Ох, не слід було просити Б’янку вийти.

— Слухай, — сказав він, намагаючись говорити приязно, а не просто збентежено. — Тобі щось принести? Хочеш пити?

Дівчинка нічого не відповіла, і Тодд уже подумав був, що вона його не почула, коли з-за притиснутих до обличчя долонь почулося придушене «кави».

— Кави? Точно? Не содової, не просто водички?

Дівчинка похитала головою.

— Кави, чорної кави.

Тодд пішов до кавоварки у кутку кабінету і налив чашку, приніс їй. Послужливе чекання давалося йому легко — він добре вивчив цю роль, спілкуючись зі своїми доньками. Іноді тільки отака зміна позиції від владної до підлеглої допомагала приборкати дитину і зрештою змусити її тебе послухатися. Діти взагалі дуже політичні істоти; вони, здається, від народження знають, що до чого.

— Тримай, — сказав він, раптом усвідомивши, що дитина його не бачить.

Вона повільно відняла долоні від обличчя. Побачила чашку і взяла її обіруч. Піднісши до губ, зробила довгий ковток, хоча Тодд знав, що в чашці був майже кип’яток. Охопивши чашку долоньками, дівчинка уп’яла очі в залишки рідини в ній.

— Про що це я… — пробурмотіла вона до себе. Потім підвела очі й повільно усміхнулася. — Отже, Тодде. Як ся маєш?

Тодд моргнув. Усе в ній — голос, усмішка — цілковито змінилося. Розгублена дитина змінилася на… він навіть сказати не міг, на що. Але точно знав, що не хоче, аби воно лишалося в його кабінеті.

— Тобі доведеться піти, — сказав він. — Якщо тобі треба додому, ми викличемо таксі.

— Ага, — відповіла дівчинка, дивлячись понад його плечем у вікно. — Щедрий до малечі.

— Та хто ти взагалі?

— А ти вгадай.

— І близько не знаю, — твердо відповів Тодд. — Ти назвалася однокласницею моєї доньки. Але це брехня.

— Будь ласка, — попросила вона. — Будь ласка, скажи, хто я.

— Ти маленька дівчинка.