Час перед свiтанком

22
18
20
22
24
26
28
30

- Я розумію його точку зору, - сказав він, коли вона закінчила. - Я можу зачекати, кохана.

- Я також можу зачекати.

- Може знадобитися рік, щоб розбити їх, це не може зайняти більше часу, а у нас попереду все наше життя.

- Я рада, що сказала йому. Я рада, що все на чесно.

Він взяв її за руку і злегка стиснув. Вони були щасливі бути разом. Їм навіть не потрібно було багато розмовляти; вони так довіряли один одному, що не було приводу для спільних виразів ніжності закоханих, і їх близькість була такою, що вони знаходили розраду в мовчанні один одного. Але це був сумний день. Ні в кого не вистачало духу грати в теніс. Вони не могли говорити ні про що, крім війни. Вони слухали радіо і охоче коментували кожну почуту новину. Вони зловили Париж і спробували зловити Варшаву. О шостій вони зібралися разом, щоб послухати промову короля. Біг Бен пробив годину. Він наповнив своєю луною великий зал Грейвні Холта. Мова почалася з цих слів.

- У цей важкий час, можливо, самий доленосний в нашій історії, я посилаю кожній родині мого народу, як вдома, так і за кордоном, це послання, сказане з такою ж глибиною почуттів до кожного з вас, немовби я був здібний переступити ваш поріг і поговорити з вами особисто.

Мей і пані Хендерсон заплакали, а Джейн нервово накрасила свої яскраво-червоні губи.

- Завдання буде нелегким. Попереду можуть бути темні дні, і війна більше не може обмежуватися полем бою. Але ми можемо робити правильно тільки так, як вважаємо правильним, і з благоговінням довіряти нашу справу Богу. Якщо всі ми будемо непохитно вірні йому, готові до будь-якого служіння або жертви, яких він може зажадати, тоді з Божою допомогою ми здобудемо перемогу. Хай Він благословить і збереже усіх нас.

На мить запанувала тиша від благоговійного страху.

- Боже, бережи короля, - сказав генерал.

- Це недобре, я повинен випити після цього, - вигукнув Ян, його гучний розкотистий голос був хрипким. - Якби я не був типовим сильним мовчазним англійцем, я думаю, що, напевно, зараз би добряче поплакав.

Це зняло напругу.

- Ніхто не знає, що означає бути одруженим з таким клятим дурнем, як цей, - вигукнула Джейн, - але приблизно раз на рік у нього з"являється блискуча ідея. Заради Бога, дайте мені віскі з содовою, Йен, і не заливайте його содовою, або я вб"ю вас.

Генерал і Йен хотіли відразу ж запропонувати свої послуги і тому вирушили в Лондон рано вранці на наступний день. Йен до одруження служив у гренадерах і мав намір приєднатися до свого старого полку. Пані Хендерсон, Джейн і Мей поїхали за ними трохи пізніше. Пані Хендерсон мала план, і, оскільки вона думала, що їй може знадобитися допомога Роджера, вона зателефонувала йому, щоб запитати, чи може він заглянути в будинок Джейн між п"ятою і шостою годиною. Коли вони були відсутні десь близько години, Дора запитала Джима, чи не відвезе він її в місто. Вона була стурбована своїм положенням, як ворожого чужинця і хотіла піти в Міністерство внутрішніх справ, щоб з"ясувати для себе, де вона насправді знаходиться.

- О, з вами все буде в порядку, - сказав він. - Батько все владнає.

- У вашого батька є справи важливіші, ніж турбуватися про мене, - наполягала вона. - Будь ласка.

Він з нетерпінням чекав можливості провести цей день наодинці з нею.

- Це може здатися Томмі досить неприємним, залишити його зовсім одного, - сказав він.

- О, з ним все буде в порядку. Він може розважатися сам, - відповіла вона трохи нетерпляче.

Грейвні Холт знаходилося всього в десяти милях від моря.