Потайна кімната

22
18
20
22
24
26
28
30

Вістінґ кивнув.

— Мені потрібна інформація, хто в партійній організації мав з ним найтісніший контакт. Радники, особисті секретарі…

Ґеорґ Гімле помахом руки переадресував це завдання Крумові.

— З ким ми могли б поговорити поза партією? Хто міг би розповісти про його приватне життя? — допитувався Вістінґ.

Гумле й Крум переглянулися.

— Едель Голт, однозначно, — відповів Крум. — Навряд, чи ще хтось. У кожному разі, після смерті Леннарта й Ліси — лише вона.

— Звичайно, вам треба поговорити з Едель, — підтримав його Гімле.

Він встав, даючи зрозуміти, що розмова закінчена.

— Едель дуже тісно співпрацювала з Клаусеном, — пояснив Крум. — І тут, в офісі партії, і в уряді. Ніхто не знав його ліпше за неї…

8

Едель Голт мешкала на Гаусманнсґате, звідки було близько пішки до Юнґсторґет, департаменту охорони здоров’я і міністерства закордонних справ, де вона працювала з Бернгардом Клаусеном.

Ліне зателефонувала й попросила про зустріч, однак не мала певності, як ліпше підійти до розмови. Вона назвалася журналістом-фрілансером, сказала, що має намір написати статтю про Бернгарда Клаусена. Едель Голт дала зрозуміти, що раптова, несподівана смерть Клаусена глибоко її вразила, однак розмовляла привітним тоном і запросила Ліне ще того ж дня до себе додому.

Едель Голт була невисока на зріст, навіть присадкувата, круглолиця жінка з гарними, дрібними рисами обличчя. Очі за скельцями окулярів тепло всміхалися.

Вона запросила Ліне до столу під вікном у вітальні з краєвидом на річку Акерсельву. На столі стояли горнятка на чай і таріль з печивом.

— Я заварила чай, — сказала господиня. — Чи, може, ви хотіли б кави?

— Дякую, хай буде чай.

Едель зникла й за мить повернулася з чайником.

— Усі кажуть, що ви знали його найліпше, — почала Ліне.

— Я пропрацювала з ним до програшу на виборах і відставки уряду у 2009 році, — промовила Едель. — На той час я вже давно була пенсійного віку. Мені стало важко працювати, коли всі перейшли на комп’ютери.

Ліне глянула на сиву жінку перед собою. Вона була на десять років старша за Клаусена.