Кінець Жовтого дива

22
18
20
22
24
26
28
30

За якісь лічені секунди усі тридцять продавщиць устигли перешепотітися між собою і стати навдивовижу уважними, щирими і ввічливими. З їхніх уст не сходила привітна усмішка. Одні кудись побігли і повернулися в елегантних синіх халатиках, інші розпушували волосся, ще інші старанно підводили помадою губи. Не встигав покупець переступити поріг магазину, всі вони били йому низький уклін і хором виспівували: «Ласкаво про-осимо!» А проводжали аж до дверей, щебечучи, як заведені: «З покупкою вас, дорогий товаришу! Приходьте до нас іще, обслугуємо з радістю!»

У залі з"явився дядечко Махсум і запросив завідуючих секціями до свого кабінету. Першою до нього пішла завідуюча трикотажною секцією, як я довідався, Анвара-опа, — жінка велетенська на зріст і з такими кулаками, що одним стусаном змогла б, напевно, зробити зім"яту подушку з першого-ліпшого чоловіка. Я, звичайно, був готовий до роботи. Негайно ввімкнув магнітофон.

— Як іде торгівля, Анвара-ханум?

— Непогано, дядечку Махсум.

— Щось ви наче не в гуморі?

— Нічого… Так собі…

— Хочете, порадую вас?

— Нум.

— Хочу передати у ваш відділ товару на п"ять тисяч карбованців.

— Спасибі.

— Але за це доведеться викласти триста карбованців.

— Е, киньте ви ці розмови, набридло! — Богатирка випросталася на весь зріст. — З одного боку — обехеес, з другого — ви утискуєте. Я вже сердечницею стала! Якщо згодні, щоб працювала чесно, я з радістю, ні — тоді йду. Не пропаду. Слава богу, чоловік кандидат наук, непогано заробляє, все у нас є. Більше не бажаю шахраювати, годі.

— Та ви при своєму розумі? — здивувався дядечко Махсум.

— Будьте певні, при своєму, — підтвердила Богатирка.

— Хіба можна прожити на одну зарплату?

— Але ж інші живуть?

— Іди, йди звідси! Не можу бачити тебе і чути! — закричав дядечко Махсум, на що могутня Анвара-ханум тільки зневажливо пхикнула.

Не встигла Богатирка вийти, як до кімнати впливла дуже нафарбована жінка. Вона дзвінко ляснула пучками, ніби ось-ось піде в танок.

— Ой, заходь, дочечко, заходь! — радісно зустрів її дядечко Махсум.

— Ой, заходжу, таточку, заходжу! — жінка впала на стілець, що стояв біля дверей.