Кінець Жовтого дива

22
18
20
22
24
26
28
30

— А в місті м"яса повно-повнісінько, — докинув Усманов.

— Звичайно, м"ясо — це для замилювання очей, — погодився Салімджан-ака. — Адил-баттал поїхав в інше місто або задля того, щоб добути товар, або домовитися про збут.

— Цілком можливо, — підтвердив Алі Усманов. — У нього, судячи з усього, є зв"язки з багатьма містами. І нам необхідно про них знати…

Домовилися встановити нагляд за ларком, де сховано крадений з магазину дефіцитний товар, але так, щоб кожного, хто зайшов і вийшов, можна було засікти. Та це місце малолюдне і інших торговельних точок," куди можна було б «втулити» спостерігача, поблизу немає. Що робити?

— Гадаю, найкраще буде поставити навпроти лавочки пост автоінспекції, — запропонував я.

— Бачите, товаришу начальник, яка у нас молодь, — радісно вигукнув Салімджан-ака. — А ти сумнівався!

Обговорили ми ще одне питання. Адже за повідомленням капітана Хашимової несподівано зникла Шерифа. Цілком могло бути, що її прибрали, боячись викриття. Але якщо поміркувати, то ось уже три дні, як Адил Аббасов теж зник. Можливо, отже, що вони поїхали удвох у якихось справах. Як жаль, що поставлений спостерігач проґавив «нещасного» директора!

— Полковнику, треба добренько пробрати цього працівника! — вже офіційно звернувся Алі Усманов до Салімджана-ака. — Візьміться самі. Йому не можна більше доручати таке відповідальне завдання. — Потім він повернувся до мене: — Товаришу Кузиєв!

— Слухаю вас, товаришу полковник!

— Гадаю, Аббасовим повинні зайнятися особисто ви. Вірю, що ви впораєтесь як слід.

— Дякую за довір"я, товаришу полковник! Постараюсь. Я цього Жовтого Дива знайду хоч і під землею. Дозвольте йти?

— Почекайте в коридорі. Ви ще нам будете потрібні.

Я вийшов у коридор, почав нетерпляче ходити туди-сюди. Сказати по правді, мені не дуже сподобалося, що випровадили за двері. Невже у них є таємниці від мене?! Кому буде приємно таке, тим паче що найважчі завдання звалюють на твої плечі?

Знаю, негарно я вчинив, але нічого не міг з собою вдіяти: підкрався до дверей і притулив вухо до замкової щілини. Говорив Алі Усманов:

— Признаюсь вам відверто, друзі, успіхи цього хлопця просто приголомшують мене. Подивіться, які факти і дані він добуває, які магнітозаписи, фотодокументи приносить! Дивовижно! Я не пригадую, щоб отак працював інший якийсь співробітник міліції! А об"єкт же тут — не якісь там кишенькові злодії, самоуки-крадії, а висококваліфіковані хапуги. Мені часом починає здаватися, що цей хлопчина чаклун. Або, в усякому разі, людина небаченого обдарування.

— Ти маєш рацію, Алі, — погодився Салімджан-ака, а очі його лукаво усміхались. — У Хашимджана колосальний талант криміналіста. Пам"ятаєш, я тобі розповідав про дівчинку, яку нам показували в Ленінграді?

— Це та, що бачить крізь стіни?

— Так, я впевнений, що Хашимджан теж володіє якимись ще не відомими науці «особливостями».

І тут мені спало на думку. Дай лишень розвеселю старших товаришів, вирішив я, бо цілими днями вони тільки про одне й думають — про злочинців. І уві сні вони бачать не щось там приємне, а тих-таки правопорушників, хуліганів, спекулянтів, шахраїв! Що ж тут радісного?!

Я надів шапочку, тихо прослизнув у кімнату, заліз під стіл, за яким вони сиділи.