Темні таємниці

22
18
20
22
24
26
28
30

– Таких, знаєте, при дорогах. Таблички з написами. Піщане, десять кілометрів чи скільки там…

– Думаю, були колись, – кивнув Чотар. – Тільки не лише тут, багато де їх покрали. Здають на брухт, як дроти зі стовпів.

Десь поновлюють вказівники. А тут – для кого…

– Місце справді виглядає всіма забутим.

– То ми ще не приїхали. До речі, не десять.

– Тобто?

– Двадцять два. До Піщаного від основної траси двадцять два кілометри.

– Як на мене, небагато.

– Для водія, ще й із пристойним авто – згоден. Але ж бачите дорогу. Крім того, село за лісом, додатковий чинник.

Глушина, класична глушина. Колись це інакше називали.

– Як?

– Спокій, Олю. Санаторій «Затишок» гарантував повну ізоляцію від зовнішнього світу та проблем. Зміна обстановки. Як зараз кажуть, перезавантаження.

Поки рухалися крізь ліс – вирішили помовчати. Нарешті посвітлішало, машина виповзла на відкритий простір. Далі дорога повела трохи вгору, на пагорб. Щойно піднялися й пірнули вниз, далеко попереду замаячили перші хати.

Хутори.

Ніби казковий велетень узяв невеличкі приземкуваті будиночки й розкидав, граючись, на де-не-де порослій деревами місцині. Густе листя затуляло хати від чужих очей, й Ольга спробувала вгадати, чи є там, за низенькими старими парканами, життя. Проминувши перший хутір, нікого не помітила. Коли наблизилися до другого, навперейми вилетів скуйовджений пес, обгавкав автівку й чкурнув у придорожні чагарі. Хазяїн за собакою не з’явився, але Ольгу не полишало відчуття: за ними з-за дерев стежать недобрі очі.

Чим далі їхали, тим більше будинків опинялося в полі зору. Тільки все одно звичні сільські вулиці тут мало що нагадувало. Хати стояли безладно. Але в розкиданості теж убачався певний порядок, навіть задум тих, хто колись оселився тут, ховаючись від переслідувань і тим самим відгороджуючись від великого світу. І виглядало – люди тут справді ховаються. Не ясно лишень, від кого, адже чужі тут дійсно не ходять.

Село потопало в буйній зелені садів, у прочинені вікна машини не затікали – вривалися п’янкі пахощі груш та яблук, що тільки вистигали, наливалися першим соком. Ольга навіть відчула в роті присмак – любила білий налив, зелений, хрумкий та кислий. О цій порі жіночки вже виносили плоди на стихійні ринки й продавали, як вважала вона, за безцінь. Хоч останніми роками намагалася закупатися в перевірених супермаркетах, уникаючи далекої від санітарії та гігієни вуличної торгівлі, повз перші, із власних садів фрукти ніколи не проходила.

Крутила головою в різні боки. Жодної живої душі не розгледіла за час, поки їхали до центру Піщаного. Утім, її вперто не полишало відчуття: незнайомців проводжають поглядом. Ще й не одним: могла закластися, що за ними пильно стежить не одна пара очей.

На дорогу перед «опелем» вислизнув кіт.

Тварина не перебігала злякано. Навпаки, усім своїм вгодованим виглядом показувала, хто тут хазяїн. Сірий, явно безпородний, із простих, котяра неквапом, перевальцем посунув на протилежний бік неширокої вулиці. Посередині раптом сів, мовби машина їхала не на нього, задер ногу й заходився вилизувати себе. Об’їхати тварину було неможливо, і Чотар спершу скинув швидкість, без того тягнучись черепашачим темпом, а потім узагалі натиснув на гальмо. Кіт же й далі не звертав на прибулих уваги, ніби в його світі чужих не існувало. Ольга полізла по телефон, скоренько налаштувала камеру й вже зібралася зробити фото, та котяра, мов навмисне, на зло, ураз завершив свою процедуру, так само неспішно перетнув вулицю й з місця, одним великим стрибком, перемістився спочатку на найближчий паркан, потім – за нього, по той бік.