Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

Шершун із дружиною сиділи мовчки на дивані вже години зо дві. Що там у сусідній кімнаті, де усамітнилися Катерина Зрубова і Володька, подружжя не знало. Крізь зачинені двері чулося наче якесь бурмотіння, але далі нічого не можна було розібрати. Неспокій і хвилювання, що охопили генерала й дружину в перші хвилини після того, як лікар повела Володьку до кабінету Шершуна, поступово відійшли. З’явилася якась надія чи навіть упевненість, що тепер усе буде гаразд, усе лихе мине. Не хотілося думати, що так уже було не раз, коли надія приходила, та після спроб і поразок відступала, ховалася й зовсім зникала.

Двері кабінету відчинилися раптово: лікар вийшла, сіла в крісло.

— Я провела перший сеанс лікування. Хай це дивно після того, що ви бачили і що кілька годин тому коїлося з вашим сином, але саме перший сеанс — найлегший. Спочатку я зробила ін’єкцію препарату, що заміняє наркотик, потім з Володею поговорила, зробила ще один укол, тепер уже снодійного. Зараз ваш син спить. Тепер слухайте уважно, що треба робити далі.

Уже завтра ви, пані Ларисо, приїдете до мене в Кіровоград. Разом із сином, звичайно. Жити будете в моєї подруги, а на сеанси лікування — прошу до мене додому. Решту я розповім потім.

— А якщо Володька не захоче завтра їхати? — спитала Лариса.

— Захоче. Він обіцяв. Недарма ж я спілкувалася з ним дві години. Лікування вже почалося, хоча я зрозуміла — воно почалося задовго до цього дня. Володька розказав мені багато. Згадав і ваше метро, пане генерале.

Почувши це, Лариса здивовано глянула на чоловіка.

— Боюся помилитися, — сказала Зрубова, — але одужання вашого сина почалося відтоді, коли Володя дізнався про ваше жебракування. У вас гарний син, шановні мої Шершуни. І в мене є надія. Хай вона не полишає в ці складні часи і вас…

7

Після поїздки до Кіровограда Лариса була небагатослівна. «Розмовляли й кололися. Тобто лікар колола якісь ліки», — так описала вона проведені там два тижні.

Володька майже весь час мовчав. Він змарнів, ще більше схуд, на запитання відповідав без роздратування, але коротко.

Нарешті, коли вдома були і батько, і мати, він, одягаючи куртку, якось сказав:

— Не думайте нічого поганого, але я хочу на певний час піти з дому.

— Що значить — піти з дому? — запитала мати.

— І що значить — на певний час? — це вже батько.

Володька вагався, а потім твердо відповів:

— Нічого поганого не думайте. У мене є дівчина. Вона гарна, незвичайна дівчина, і мені подобається. Її звати Міла. Вона знає, що я наркоман, — він зам’явся. — Що я був наркоманом. Але, мені здається, вона мене кохає. Можливо, я її теж. Не турбуйтеся, все буде гаразд. Я вам зателефоную.

Лариса хотіла щось було сказати, але генерал жестом показав — «мовчи».

Володька пішов. Лариса присіла на краєчок дивана й благально дивилася на чоловіка.

— Усе нормально, Ларисо, усе буде гаразд. Я знаю ту Мілу. Хороша дівчина. Хай.