Ангел пригляду

22
18
20
22
24
26
28
30

Вона повернула нарешті до нього обличчя, подивилася туманно, ніби здалеку.

— Ти не перший, хто просить мене залишитися, — промовила Катя. — І не перший, кому я скажу — ні…

Прикусив губу капітан Голощок, озвалися в ньому ревнощі. Але тільки на мить: дивлячись на неї, нічого більше не пам’ятав і не знав він, крім кохання.

— То йдеш? — спитав тремтливим голосом.

Вона лагідно подивилася на нього знизу вгору, долонею наїжачила його волосся, нічого не сказала і вийшла. А він, немовби втративши решту сил, звалився просто на ліжко. Крекнули пружини, але Голощок уже нічого не чув, провалившись у відчай…

За годину пора було вже їхати. Проте капітан не з’являвся. І ніхто з його підлеглих не міг сказати, де він зник, наче крізь землю провалився. Сержант, приставлений до них, нервував, поглядав на годинник, нарешті почав благати:

— Їдьмо вже, мені треба завидна повернутися…

Мусили їхати не прощаючись. Залізли в машину, завели, щоб двигун прогрівся. Антоній сидів попереду веселий, крутив головою, як горобчик: ще б пак — перша в житті далека подорож. Не Америка з Європою, звичайно, але щось таке. Панотець Михайло думав про своє, Катерина була сумна.

— Ну, з Богом, — промовив сержант, витискаючи зчеплення…

Вони рушили, поступово набираючи швидкість на зледенілій дорозі. Аж тут Антоній глянув у дзеркальце заднього огляду й мовив:

— Біжать.

— Хто? — не зрозумів сержант.

— За нами біжать.

Сержант озирнувся, ахнув, вилаявся, пригальмував, здав назад. Через кілька секунд водійські дверцята відчинилися, з’явився захеканий Голощок.

— Вилазь! — наказав він сержантові.

— Това-аришу капітане…

— Вилазь, кажу! Сам поведу!

За хвилину вони вже їхали далі, машину потрушувало, крутило на вибоїнах. Капітан у дзеркальце заднього огляду час від часу поглядав на Катерину. Та не дивилася на нього, ховала погляд, але в стиснутих губах чаїлася посмішка.

— А як же твоя служба? — нарешті запитав панотець Михайло. — Не влетить тобі від командування за самоволку?

— Нічого, — буркнув капітан, — я тут сам собі начальство. Заднім числом оформимо як відрядження.