Ангел пригляду

22
18
20
22
24
26
28
30

Князь відвів очі, скривив губи.

— Спокусила все-таки…

Субота розлютився.

— Що це за дурня: спокусила — не спокусила? Ми що, в дитячому садку? Я доросла людина, вона теж. Мені й вирішувати.

— У тому й річ, що не вам, — князь хмурився, грав жовнами. — Ви просто не розумієте, з ким зв’язалися. Вона оволоділа вами. Опанувала і підпорядкувала собі.

Субота знову розсердився. Що за маячня: опанувала, підпорядкувала… Може, хіліарх сам око на неї поклав?

— Діана — зовсім не те, чим вона вам здаєтьcя. — Хіліарх знизив голос. — Вона — змій.

Субота заморгав, гмикнув, навіть розвеселився.

— Який ще змій? Зелений чи що?

— Даремно смієтесь, — князь не усміхався, обличчя його судомило. — Про дерево пізнання добра і зла — пам’ятаєте? Хто спокусив Єву?

— Ну то й що? — Субота дивувався.

— Насправді змій спокусив не Єву, а Адама, — ще тихіше промовив Геніус, стріляючи очима на всі боки: чи не чує хто. — Тому що змій був — тільки не дивуйтеся — жінкою. Потім, звичайно, цю історію перелицювали, адже Біблію написали чоловіки, та й загальний настрій був… м-м-м… патріархальний.

— Ну а Діана тут до чого? — перебив Субота.

— До того, — відповів князь, — що існують такі жінки, їх небагато, які володіють усіма властивостями первісного змія… А з часом відбувається переродження. Чули про такі речі?

— Як із тибетськими ламами?

— Приблизно, хоча й не зовсім так. У них там більше фантазії, а тут усе насправді… Але якщо вам так простіше, нехай як у Тибеті. Адже далай-лама зовсім не будда Авалокітешвара, лише має деякі його властивості. Ну, як вода в ночвах відбиває місячне сяйво, але ночви через це не стають місяцем. Однак сяйво все одно є… Так і Діана. Не те що вона власне змій, але сила в ній нищівна, страшна…

Тут він підвівся, нахилився до Суботи, зашепотів палко. Очі горіли, голос зривався:

— Юрію Олексійовичу, це дуже й дуже серйозно… Ви, напевне, вже здогадалися, хто я такий, мені ніхто не вказує. Але справжніх масштабів моєї сили ви все одно не знаєте, бо не можете знати. Так от, Діана — істота настільки жахлива, що навіть я її боюся, розумієте? А ви для неї — все одно що мікроб… ну нехай не мікроб, а мишка для кішки. Награється і зжере, зойкнути не встигнете!

Марив, звичайно, хіліарх. Гроші й влада точно знесли йому дах разом з горищем. Не треба б його слухати, як і бути тут теж не слід. Але за всього божевілля вчувалось у словах князя щось справжнє. Господи, за що така кара і як тепер бути?

А Геніус тим часом бурмотів, нашіптував, морочив: