Код Катаріни

22
18
20
22
24
26
28
30

— Чому ж ваша розмова мала зберігатися у таємниці?

— Через «сірих пантер». Поліція не хотіла, щоб журналісти та й решта довідалися, що «сірі пантери» насправді збіговисько старих пенсіонерів.

Ліне не відразу зрозуміла його аргументацію. Вона вважала, що назва в листах з’явилася випадково, просто хтось собі вирізав слова з газетної статті про Гільдію сеньйорів, а тепер допетрала, що Відар Арнтцен не знав, який вигляд мали листи, і тому надав більшого значення підписові, ніж Ліне, та й витлумачив його інакше.

— Поліцейські показували вам листи? — запитала вона.

Відар Арнтцен похитав головою.

— Лише сказали про підпис «Сірі пантери».

— Я вам покажу їх, — Ліне вийняла ноутбук, завантаження зайняло трохи часу.

Старий зацікавлено перехилився через стіл. Ліне відкрила рапорт, у якому мовилося, що газета, з якої вирізали слова, — «ВҐ» за четвер 27 серпня 1987 року, тираж 332 468 примірників, надійшла в продаж до 13 298 торгових точок. Вона хотіла додати ці дані в сюжет як цікавий факт. Підпис «Сірі пантери» вирізали зі статті на сторінці одинадцятій.

Ліне знайшла фотофайл, вивела на монітор перший лист і розвернула ноутбук до Відара, який сидів з протилежного боку столу.

Старий почепив окуляри й читав, ворушачи губами.

— Викрадачі вирізали підпис з вашого газетного інтерв’ю, — пояснила Ліне.

Відар Арнтцен замислено кивав.

— Он чому їх цікавила та газета, — нарешті промовив він, знімаючи окуляри.

— Яка газета?

— Я зберіг номер газети зі своїм інтерв’ю. Вона лежала на видноті та ще й розгорнена на сторінці з інтерв’ю. Показував її Аспакерові з міського суду, він приходив до мене напередодні.

Ліне вимкнула ноутбука.

— Але поліцейські бачили, що газета не понищена, — вів далі Відар. — Хтось іще не викинув на сміття свій номер.

Ліне обдумувала слова старого. На цей момент вона й не звернула уваги. Поліція — теж, бо в рапортах про це не було й слова. Родина Надії отримала першого листа 22 вересня, а газета вийшла 27 серпня. Хтось її не викинув, зберіг.

Даніель вимкнув диктофон і спробував пояснити старому чоловікові, де він зможе послухати передачу, але збагнув, що той його не слухає.

Ліне подякувала за розмову, сказала, що інтерв’ю також опублікують у газеті.