Потайна кімната

22
18
20
22
24
26
28
30

Амалія зупинилася в коридорі.

— Постій тут, — звеліла вона доні, заходячи до будинку.

Можливо, забула зачинити, таке вже й раніше бувало, але батько казав про чоловіка, який виходив з подвір’я, і це змусило насторожитися.

Ліне обійшла кухню і вітальню. Амалія чимчикувала за нею.

— Не йди, чекай тут, — знову сказала вона малій.

Ліне перевірила спальні й підвал, аби впевнитися, що нікого немає. Потім повернулася в коридор, замкнула вхідні двері, взяла Амалію на стегно й ще раз рушила кімнатами, щоб уважніше приглянутися, чи нічого не зникло. Нічого підозрілого їй не впало в око. Ноутбук лежав на кухонному столі, там, де вона його залишила. Торбинка висіла на спинці стільця. Гаманець на місці. Та все ж вона не могла позбутися відчуття, що вдома хтось побував.

Вікна в спальнях стояли прочинені на провітрювальну шпарку. Вікна старі, їх можна було відчинити ззовні, запхавши скіпку чи гіллячку й скинувши гачок.

Ліне ввійшла до своєї спальні. Вікно тут виходило в садок на задвір’ї, якого не видно від сусідів. На підвіконні стояла фотографія мами й скляний єдиноріг. Їх начеб ніхто не переставляв, не видно було ніяких відбитків ніг чи інших слідів, які могли б свідчити, що хтось заліз у вікно. Хоча й не факт: хтось міг прибрати за собою, а тоді непомітно вислизнути через парадні двері.

Амалія виверталася, хотіла злізти з рук. Ліне поставила її на підлогу, підійшла до вікна, зачинила його, відганяючи від себе непевні думки.

43

Веґард Скоттемюр виїхав з Колботна в 2004 році і відтоді поміняв ще три адреси проживання. Остання — сучасний котедж на Льоренскоґ, на вуличці, яка закінчувалася глухим кутом. Адріан Стіллер повільно проїхав повз садибу й поставив авто в кінці вулиці. Перш ніж вийти, пробіг очима свідчення Скотемюра, надані в 2003 році. Тоді багато хто помітив чоловіка, який був на пробіжці у лісі, вдягнений у блакитно-білий костюм — кольори місцевої спортивної команди. Побачивши у місцевій газеті заклик з’явитися у поліцію всім, хто щось бачив, Веґард Скоттемюр прийшов до відділку. Надвечір у четвер 29 травня 2003 року він трохи відхилився від звичного маршруту, щоб справити малу потребу, і пробіг кілька метрів униз, до занедбаної насосної станції. Нікого й нічого не побачив, та цілком можливо, що його хтось помітив з автомобілів, які проїжджали головним шосе.

Стіллер поклав папери в окрему папку, взяв з собою і попрямував до будиночка. На поштовій скриньці й на дверному дзвінку зазначено лише ім’я.

Усередині почувся зумер, коли він натиснув на дзвінок.

Двері відчинив чоловік у спортивному костюмі. Верх наскрізь промок від поту.

Стіллер показав йому своє посвідчення.

— Я працюю з давніми й нерозкритими справами, — повідомив він. — Хотів би поговорити з вами про Симона Мейєра, який зник поблизу Єршьо в 2003 році.

— Зараз?

— Якщо ви не проти… Це не займе багато часу.

Чоловік на порозі відступив на крок і пропустив Стіллера до помешкання.

— З’явилися якісь нові сліди? — зацікавився Скоттемюр.