Потайна кімната

22
18
20
22
24
26
28
30

— Отже, Ян Ґюдім і Александер Квамме?

— Усе вказує, що Квамме був за головного, — впевнено сказав Тюле. — Водночас немає сумніву, що Оскар Тведт брав участь в операції, і саме його звинуватили у зникненні грошей.

Стіллер підійшов до дошки, зняв фотографію Яна Ґюдіма.

— Традиційними методами розслідування ми тут нічого не доб’ємося, — промовив він. — Треба підступатися до них іншими шляхами, використати іншу стратегію і тактику.

Вістінґ відхилився на спинку стільця. Він уже здогадався, що Стіллер має план.

— Замість вимахувати перед Ґюдімом недостатніми доказами, треба спровокувати його на новий вчинок, — вів далі Стіллер. — Виманити на світло його співучасників.

— Це ж як? — здивувався Тюле.

— Використати те, що маємо і знаємо.

Стіллер повернув фотографію Ґюдіма на дошку, потім виставив на стіл одну з коробок з купюрами.

— Скористаємося грошима!

Троє поліцейських чекали на продовження. Стіллер звернувся до Тюле.

— Мати Оскара Тведта померла кілька місяців тому, так?

Тюле кивнув.

— Ми провідаємо Ґюдіма у в’язниці, покажемо йому фото однієї коробки з грошима й скажемо, що знайшли її вдома в Оскарової матері після її смерті. А ще знайшли в коробці ключ і ДНК, яке належить Оскарові Тведту.

Вістінґові ідея сподобалася. Це неодмінно спровокує реакцію, а там, де перебуває Ян Ґюдім, вони матимуть під повним контролем і його самого, і його контакти з зовнішнім світом. Усі вхідні й вихідні телефонні розмови в тюрмі прослуховуються, усі відвідини фіксуються.

Стіллер захопився ще більше.

— Ми натякнемо, що лікування Оскара Тведта дало позитивний результат. Розкажемо, наче по секрету, у якій лікарні він лежить і що він готовий говорити з нами. Це виманить решту банди, спонукає їх упевнитися, чи Оскар надійно тримає язик за зубами.

Аудюн Тюле перехилився через стіл.

— Забезпечиш відділення, де він лежить, підставним персоналом?

— Поставлю камери й записувальні пристрої, а коли його провідуватимуть, сидітиму в інвалідному візку поблизу і пускатиму слину, — усміхнувся Стіллер.