Курилася доріженька

22
18
20
22
24
26
28
30

Сотня станула біля якогось будинку, і Зварич побачив, як командант підійшов до гуртка австрійських старшин і щось одному з них зголосив. Австрійський старшина хвильку з ним балакав, а потім звернувся до своїх і видав якісь накази. Вмить відчинилися двері будинку, і вояки почали виносити звідтіля кріси.

— Роями відбирати! — кликнув Сроковський, і перший рій кинувся прожогом на цінний набуток.

Кріси! Це ж радість!! Але, на диво, кріси ці щось зовсім не такі, які кожний бачив стільки разів.

— Верндлі! — сказав згірдливо хтось, приглянувшись докладніше.

— На один набій! — додав сотенний командант.

Коли сотня розібрала вже кріси, кожний дістав два картони набоїв. Тяжкі були і ледве влізалися в кишені плащів та загорток.

Роздача зброї так захопила Зварича, що він і часу не мав подумати, чому так негайно роздають її. Щойно як з глибини подвір’я надійшов невеличкий відділ війська і станув перед сотнею, Зварич зрозумів: ідуть на позицію..

Мороз пішов поза шкірою на цю думку, але не зі страху, а з несподіванки, що ось незадовго може прийти казочна, не знана ближче подія — бій.

Впала на ряди спершу німецька команда, яка рушила з місця австрійський відділ, а за ним і українська, від якої двигнулася стрілецька сотня.

Задудніла від соток ніг мурована дорога, а гупіт глухо підбився від сонних домів. Швидким кроком подалися обидва відділи в сторону сходу. Стрільці марширували мовчки. Кожний немов боявся порушити мовчанку невідповідним словом. Тільки напереді балакав щось командант Сроковський до сотенного. Незчулися стрільці, як оставили послідні хати міста за собою…

Перед ними простяглася безмежна темна площина землі, така безмежна, як тільки це можливе в хмарну ніч.

Звичайні маленькі хлопські нивки зіллялися тепер в одно безкрає море, що скривало в собі не одну тайну, не одну несподіванку, яка на війні все гірша від найстрашнішої дійсности.

Стрільці марширували вже з півгодини, а ще нікому язик не розв’язався. Роздача крісів, вимарш із Золочева і незнана ціль так полонили їх думки, що кожний балакав весь час тільки з самим собою.

— Станути!.. Станути!.. Станути!.. — пішло з одної чвірки до другої.

Сотня спинилася біля якихсь корчів, що ледве виднілися при дорозі. Австрійський відділ зійшов з дороги наліво і потонув у пітьмі…

Стрільці рушили направо. Туди йшла якась польова доріжка, якої тільки клапоть просвічував крізь темряву, решта губилася серед чорного поля.

Командант Сроковський стояв на перехресті доріг і говорив притишено до проходячих чвірок:

— Зараз на полі робимо розстрільну! Вважати наперед себе і слухати наказів.

Повторяв ці слова що якийсь час, так що всі почули і кожний повторяв їх собі з десять разів. За дорогою розвинулася сотня в розстрільну і підійшла молем наперед.

— Долів! — пішло шепотом з уст до уст.