Ганнібал

22
18
20
22
24
26
28
30

Тоді й тільки тоді, потайки роззирнувшись навколо, доктор Лектер дістає з-під переднього сидіння свій особистий ланч в елегантній жовтій коробці з брунатним обідком — їжа з «Фошона», паризького гастробутика. Коробка перев’язана двома шовковими стрічками, кольори дібрано в тон. Доктор Лектер запас собі чудовий ароматний паштет із фуа-ґра та трюфелів, а також анатолійський інжир, у якого з плодоніжок і досі точиться сік. Також доктор мав півпляшки улюбленого «сент-естеф». Шовковий бант із шурхотом розв’язується.

Доктор Лектер збирається скуштувати інжир, уже тримає плід біля рота, ніздрі тріпочуть від аромату, — і, поки він вирішує, чи з’їсти всю фіґу одним ласим укусом, чи розділити на два рази, електронна гра в сусідньому кріслі видає писк. Потім ще один. Не повертаючи голови, доктор ховає фіґу в долоні й позирає на дитину поруч. З відкритої коробки розходяться пахощі трюфелів, фуа-ґра та коньяку.

Хлопчик принюхується. Вузькі, блискучі, мов у гризуна, оченята обертаються вбік, до ланчу доктора Лектера. Він говорить пронизливим голосом, виробленим у суперництві з братами й сестрами:

— Містере! Містере!

Він не збирається замовкати.

— Що таке?

— Це один із тих особливих обідів?

— Ні.

— То що там у вас таке? — хлопчик розвертає обличчя до доктора Лектера й починає канючити повним ходом: — Дайте вкусить?

— Я б із радістю, — відповідає доктор Лектер, помічаючи, що велика голова хлопчика тримається на худенькій шиї, не товщій за свинячу вирізку, — але тобі не сподобається. Це печінка.

— Ліверна ковбаска! Круто! Мамка буде не проти, Маа-а-а-а-ам!

Дивна дитина — любить ліверні ковбаски й спілкується або ниттям, або криком.

Жінка з немовлям на руках, яка сиділа з краю ряду, почала прокидатися.

Пасажири з переднього ряду, які відкинули спинки крісел так низько, що доктор Лектер чув запах їхнього волосся, почали озиратися крізь шпарини між сидіннями:

— Ми тут намагаємося поспати.

— Ма-а-а-а-ам, можна мені семвічу?

Немовля на мамчиних колінах прокинулось і заплакало. Мамка засунула палець під підгузок, результат виявився негативним, тож вона дала маляті соску.

— Що це ви намагаєтесь йому дати, сер?

— Це печінка, мадам, — відповів доктор Лектер якомога тихіше. — Я нічого йому не да…

— Ліверна ковбаска, моя любима, хочу, він сказав, що дасть мені шмато-о-о-очок…