Темні таємниці

22
18
20
22
24
26
28
30

Автостанцією тут називали майданчик, на якому зупинялися маршрутки. Довкола Ольга помітила чимало приватних автівок, які таксували, хай не мали відповідних «шашечок» на дашках. Водії майже безпомильно вихоплювали пасажирів, яким їхати далі, у бік відпочинкових баз. Торгувалися недовго, бо ціни заправляли однакові, аби не сваритися. Хіба котрийсь потім, останньої миті, попросить у колег дозволу поїхати за меншу суму – і люб’язно отримає його, бо всі люди, усім якось крутитися треба.

Сріблястий «фольксваген-гольф» вона побачила одразу. Саме через названу Штефаном особливу прикмету – бруд. Схоже, хазяїн не мив авто принципово, мовби кидаючи цим зрозумілий лише йому виклик суспільству. Навіть як проста пасажирка, Ольга в останню чергу підійшла б до транспорту, доведеного до такого стану. Та Павлові, котрий товкся поруч ще з двома таксистами, на думку естетів було явно плювати.

Вона не мала жодного плану. Не виробила його по дорозі. У голові засіло одне: цей чоловік – останній, хто бачив її доньку. Більше того, Яна сіла до нього в машину. Тож Ольга вирішила діяти за обставинами, які сама для себе створить.

– Доброго дня! – кинула чоловічому гурту і запитала: – Хто Павло?

Мужчини перезирнулися.

– Ну, нехай я.

Років за тридцять, ніби скручений із різних частин. Руки, права на вигляд трохи коротша за ліву, не виглядали природним, гармонійним продовженням тулуба, а стирчали з плечей, мов патики. Ноги кривуваті, і їх теж ніби хтось приторочив де треба, жартома. Над поясом джинсів нависало невеличке черевце, шия коротка, сам давно не голився і, схоже, вирішив завести бороду. Картата сорочка з закасаними рукавами, під нею – зелена футболка з вицвілим малюнком, логотип Євро-2012. Проте очі перекреслювали, заперечували перше враження від Павла. На Ольгу дивився розумний, навіть не так – хитрий чоловік, котрий давав зрозуміти: не такий, мовляв, я кумедний, як ви собі про мене думаєте, людоньки.

– Нехай чи точно?

– Ну, я, – говорив, ніби робив їй послугу.

– Давайте відійдемо, – Ольга кивнула вбік.

– Може, жіночко, відразу поїдемо? Таксі недорого. Коли Павла шукаєте – добрі люди, мабуть, порадили.

Інші таксисти стежили за розмовою, але байдуже. Власного інтересу ніхто не бачив, а люди всякі підходять, звикли вже.

– Поїдемо. Тільки все одно поговоримо раніше.

Знизавши плечима, Павло недбало махнув товариству, дозволив відвести себе вбік, за свою машину. Ті, своєю чергою, теж розійшлися – саме підходив черговий автобус, починалися лови пасажирів.

– Ви б машину помили чи що, – не стрималася Ольга.

– А вона й без того швидко бігає. Так куди, жіночко? Як треба, вивезу й через кордон, до білорусів.

– Туди, куди везли мою доньку.

Павло спершу потер заросле підборіддя, потім пошкріб потилицю.

– О. Уже якась донька. Нічого не знаю, багатьох возив. – Ось. Ольга витягнула смартфон, знайшла і показала таксисту Янине фото.

– Тиждень тому вона сіла до вас у машину.