Темні таємниці

22
18
20
22
24
26
28
30

– Може, згадаєте ще час?

– Ой, ну не знаю… Той чоловік приходив десь близько десятої. Пішов за годинку, але я ж тут не таймером працюю.

Спробу пожартувати Чотар пропустив повз вуха.

Ольга дзвонила йому вже після тієї розмови. Мабуть, хотіла порадитись чи просто поставити до відома. А він не відповідав, давав купу пояснень у поліції. Не додумався лишити телефон увімкненим.

– Може, знаєте, де той Штефан живе?

– Дуже він мені треба.

Чотар кивнув, вийшов на вулицю, на повні груди вдихнув літнє вечірнє повітря. Уже не мав сумнівів: Ольга вскочила в якусь халепу. І якщо зараз тягнути кота за хвіст…

Рука вже сягнула по телефон.

– Це знову я, – сказав, щойно оперативник Максим відповів. – Запряжу ще раз, не зітхай. Ти в мене після своїх фокусів, вважай, у довічному рабстві, – не дав тому вставити жодного слова, вів далі: – Поки місцева поліція налякана, на ній їздити можна. Сумирна й покірна. Тобі запросто набрати зараз того, хто замість Ярмолюка виконує обов’язки. Нічого не пояснюй, запитай телефон і адресу Штефана Попеляка. Місцевий патологоанатом, він тут один. Усе, відчеплюся сьогодні.

Говорив – і сам не вірив.

7

Хоч Шацьк невеликий, але, де тут яка вулиця, Чотар поняття не мав.

Він залишив «жигулі» на стоянці – поміняв одну чужу машину на іншу, більш витривалу. До потрібного місця довів навігатор, уже по восьмій. Стемніє не скоро, та сутінки неквапом, але підкрадалися. Запала тиша, яка буває лиш о такій порі дня влітку. Коли день затихає, повітря дзвенить, усе довкола огортає ледь відчутна легка втома.

Зупинивши «опель» біля хвіртки, Вадим вийшов, не криючись. Чіткого плану досі не мав, зате набралося кілька важливих питань до пана Штефка. Його нічого не зупиняло. Штовхнув хвіртку так сильно, як міг – накинутий зсередини гачок злетів. Ще перетинав невеличке подвір’я, а господар уже вискочив на ґанок, для чогось стискаючи молоток.

– Е, чого треба! Поліцію позву! – попередив, не відходячи далеко.

– Давай, гукай! – Чотар зупинився. – Я не проти, разом почекаємо. З ними й поговориш. Тутешні копи зараз люті, маєш сам знати.

– Ну?

– Дочекаюся і пораджу, що саме в тебе треба питати. Чи так поговоримо, без поліції?

– Ні, – Штефан не зрушив із місця.

– Молоток навіщо? Голову мені пробити? Чи, може, потилицю, як тим двом, із вашої проклятої дороги?