Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

До своєї дачі Зорій добрався лише пізно ввечері. Крюк його чекав і приготував смачну вечерю, яку вже кілька разів підігрівав. Усі інгредієнти Петро знайшов тут же, у шафі. Макарони, м’ясні консерви, консервовані огірки-помідори, цибулю.

— Привіт в’язню замку Іф! — привітався Зорій.

— Салют королівському прокурору! — весело відповів Крюк.

— Ну ти даєш! — Зорій і далі дивувався. — Може, ще й ім’я прокурора назвеш?

— А чому б і ні. Вільфор — не дуже складне ім’я для такого розумника, як я. Тільки безпросвітний бовдур не читав у дитинстві Олександра Дюма. Але менше з тим, геть інтелектуальні забави. Краще розказуй, що нового?

— Насилу вирвався. Та й добиралися сюди не без пригод. — Зорій почав викладати на стіл пакунки з їжею. — Дорогою ми з Геною майже зупинилися. Налетіли хрущі — так несподівано, як по команді. їх там мільйони. Вони як спеціально цілилися у вітрове скло, з силою билися й оберталися на брудні плями. Було справді страшно, ми боялися, що скло не витримає і лусне. Фари висвітлювали дорогу, всіяну трупами хрущів, розбитих об інші машини. Вони теж рухалися повільно — сорок-п’ятдесят кілометрів на годину. Картина моторошна. Такого ще не бачив ні я, ні водій. Чомусь згадалося шевченкове замріяно-ностальгічне «Хрущі над вишнями гудуть». А бодай би їм…

Останньою з пакета Зорій дістав пляшку горілки.

— Розмова буде серйозна й по п’ятдесят грамів нам не завадить. Треба ж відповідати міжнародним стандартам, — Богдан Данилович дістав чарочки, відкоркував пляшку.

Крюк у цей час уже порізав кільце «Краківської», твердий сир, буженину.

— У чому «відповідати стандартам»? У тому, що наїдатися на ніч від пуза?

— Ні, що під час розмови копи або співробітники спецслужб завжди п’ють. Принаймні так показують у кіно.

Вони випили, закусили.

— Я зараз не запитую про деталі тих епізодів, до яких мені й моїм колегам вдалося встановити твою причетність, Петре, — спокійно й упевнено почав Богдан Данилович. — Вони мені більш-менш відомі. Та й не дуже цікавлять. Зараз я з більшим інтересом дізнався б про те, чому така людина, як ти, наважилася на жорстокі й фактично злочинні дії? Ті люди, яких ти гамселив, слова доброго не варті. Але повинна ж бути причина того, що накоїв мій колега й у всіх відношеннях добрий мужик?

— Скільки запитань, Богдане, скільки запитань! А мене зараз більше цікавить інше. Тільки скажи чесно — та ти, як мені відомо, по-іншому й не можеш — я правильно робив, що бив пики тим бандюкам? Тільки без філософствувань: так чи ні?

— Ні! — твердо відповів Зорій.

— Виходить, усе те, що робили ті нелюди, правильно? І правильно, що жодній бляді не було діла до того всього? Вони обдирали народ як липку, знущалися з людей, катували, вбивали, а нікому й на думку не спало хоч що-небудь зробити, щоб припинити їхні злочини. Де були ти і всі твої так звані правоохоронні органи, коли Назаров, Бойченко, Клютов і десятки таких, як вони, за безцінь прибирали до рук те, на що поклали роки життя наші батьки, горблячись за копійки «в ім’я світлого майбутнього»? Ці кровопивці, скориставшись потуранням влади, боягузтвом та імпотентністю правоохоронних органів, у тому числі й наших з тобою «славних» колег, побудували для себе і своїх дітей комунізм на окремо взятій території, пустивши з торбами по світу тисячі, мільйони трудяг, не залишивши їм навіть надії на справедливість. Але в цьому страхітті є і позитив: люди перестали вірити байкам, якими їх годує через продажні пресу й телебачення та камарилья на чолі з головним винуватцем усіх нинішніх бід українців — Президентом.

Та й хіба річ лише в ньому? Вся влада прогнила згори донизу. Скрізь. Не лише в Україні. Назви мені хоч одну країну, де не було б корупції, обману, зловживань владою, підкупу суддів, лобіювання власних інтересів особами, що перебувають на державних посадах? Японія, Німеччина, Франція, Англія, Швейцарія, Італія, хвалена Америка — скрізь і всюди превалювання власних інтересів над державними. І хто з цим бореться? ФБР? ЦРУ? ФСБ? БНД?

Чи, може, ти з твоїм продажним начальством?

Богдан мовчав. Його ошелешив цей монолог Крюка. Монолог людини, яку Зорій знав давно і від якої за багато років він не чув стільки слів, скільки той випалив за кілька хвилин.

А Петро й не думав замовкати.