Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

— Думаю, тут розмовляти треба тільки жінкам. Богдан — зайвий. Іди, Богдане, йди, — вголос сказав сам собі Зорій і відчинив двері.

— Ні, Богдане, ні! Зостанься! — позаду, знову наче зойк, у два голоси…

4

Богдан Данилович прийшов до тями, коли вже виїхав за село. Розбитий асфальт зашкарублими струпами торсав підвіски автомобіля. Але Зорій газу не скидав. Він не зважав на вибоїни, на притрушений снігом щебінь. Гнав машину прямо, швидко, майже несвідомо.

Як тепер бути? Що робити? Чому так трапилося? І головне запитання його життя: чому це трапилося саме з ним?

Він давно відчував — щось у взаєминах з Оленою не так. Неприродно. Думав, причина тривоги — різниця в літах, ненормальна ситуація, коли вони вимушені приховувати свої інтимні стосунки.

Виявилося — зовсім ні. Тепер зрозуміло, чому його тягнуло до цієї дівчини, чому вона стала йому такою близькою.

Як же так, що Богдан не відчув, не розпізнав, не передбачив? Не відвернув небезпеку?

А виявилося, його потягнуло саме до дочки коханої. До дочки його Люби. Він тоді вперше при зустрічі відчув якусь схожість із кимось близьким і навіть рідним. Десь він ці риси вже бачив, щось було до болю знайоме. Але не міг ніяк згадати, та й мало що може здаватися…

Так, це все вже виходить за межі розумного і… природного. Загрався, Богдане, загрався. Усе, треба припиняти ці нюні, ці соплі. Геть невпевненість! Геть усе, що заважає йти до мети! Геть романи, геть жінок, геть почуття! Геть, геть, геть!!!

Богдан Данилович ураз усміхнувся сам собі, вдарив обома руками по керму і промовив:

— Тільки, можливо, ради роботи. Тільки заради роботи…

До речі, що ж, зрештою, хотів він від жінок? Здобувши який результат, він міг би сказати, що досяг чогось, зрозумів щось чи дістав задоволення від чогось? Скільки людей на світі не переймається цими запитаннями! Отримують щодня свої шмат м’яса, кусень хліба й уночі сурогат сексуальних задоволень. Навіщо, чому, для чого — мільйони людей цим не цікавляться.

А що мають чи що виграють ті, кому ці питання важливі? Хоч коли-небудь вони дістають відповіді на них? А якщо так, то чи задовольняють вони їх? І чи не виникають нові запитання після відповідей на попередні?

Без жінок — важко. Без жінок — неможливо. Але ж як із ними непросто! Які вони все-таки бувають сучки! І які ж таки кобелі мужики! Вони можуть наввипередки увиватися біля однієї якоїсь шльондри і зграєю, наче пси з обірваними ланцюжками й мотузками на шиях, очманілі від запаху тічки миршавенької шавки, опустивши морди чи встромивши носи цій сучці під хвіст, підтюпцем прямувати за нею.

І ми такі самі. Можемо пройти повз красиву й порядну жінку і, забувши всі пристойності й правила, наплювавши на всі моральні закони, впасти в блуд, опуститися на самісіньке дно з якоюсь прибиральницею громадських туалетів чи продавчинею, від яких струмениться незримий, фізично невідчутний, але сильний поклик, як запрошення до тваринного злиття.

Такі епізоди й такі відчуття траплялися і в житті Богдана Даниловича Зорія. Але вони були настільки швидкоплинні, що Богдан не всі їх і пам’ятав. Водночас він готовий був піти хоч на край світу заради своєї заповітної мрії, заради тієї єдиної, яка все ж колись мала з’явитися на його життєвому шляху. Він вірив у це, він чекав цього й дуже цього боявся.

Усе своє життя Богдан Данилович боявся закохатися так, що вороття вже не буде. Щойно зароджувалися якісь почуття, які перетинали межу лише симпатій, Богдан Данилович тут же припиняв усі стосунки й… тікав. Тікав, як очманілий. Тікав, як боягуз. Тікав, як слабак.

Але Богдан Данилович Зорій вірив у те, що колись він не зможе втекти. Що одного разу він не схоче тікати. І був упевнений у тому, що саме це його і згубить. Бо так завжди буває, що коли ти вже будеш готовий сказати «так», то сам промовлятимеш це слово в пустку, бо саме тоді та, якій ці слова належить почути, слухати їх не захоче. І втече, як ти багато разів тікав…

Богдан згадав почутий колись по телевізору вислів, який вразив його. «Усе життя стоїш у черзі, щоб отримати чотири хвилини щастя…» Тож саме через оті чотири хвилини і вся притичина сталася? Невже мав рацію Фрейд, що всі шляхи закінчуються в одному місці? Межи ніг. Та ще трішки — на губах. Та ще менше — на дотику рук, тіла. На дотику поглядів…