Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

Щоправда, ця операція мала стати лише однією з цеглин тієї фортеці, яку вибудовував Мирон Валентинович уже понад десяток років, щоб атакувати з неї основні, хоч, як тепер видно, й не дуже укріплені позиції головних противників генерала. Та й не лише генерала. Остапенко був невеличким, хоч і досить значущим, гвинтиком у складному механізмі, який в усі часи визначався єдиним широким поняттям — міжнародна політика.

Так, Остапенко з півроку підшуковував виконавців, щоб зробити майже неможливе — обладнати кабінет Президента України технікою для прослуховування розмов. І генерал цих людей знайшов, а вони, ті люди, здається, виконали домовленості на всі сто. Тепер залишилося тільки вміло скористатися з результатів цієї, можливо, найскладнішої операції, яку коли-небудь проводили іноземні спецслужби проти іншої держави.

А здійснити все виявилося не так уже й важко. Дуже близька Президентові людина подарувала йому шикарний сувенір з умонтованим записувальним пристроєм. Він настроєний так, що записував лише тоді, коли в кабінеті велися розмови. «Тишу» пристрій не фіксував, реагував лише на голос. Записавши певну кількість розмов, апарат уночі за мить вистрілює всю інформацію на приймач, який розміщено в одному з будинків на Липській. Там запис дешифрується й надсилається відповідному адресату, який визначає, як його далі використати.

Тим адресатом і був генерал Остапенко.

Подарунок, тобто гетьманську булаву, у зв’язку з можливим обранням на новий строк Президента готували дуже ретельно. Ті, хто виготовляв її, не знав, де вона лежатиме. Її могли, звичайно, покласти за скло в шафу. І тоді — все коту під хвіст. Чути б не було нічого, хіба шафу хтось забув би зачинити. Тому треба було зробити такий красивий предмет, щоб його хотілося показати якомога більшій кількості людей. Булава вдалася на славу. Вона майже вся дерев’яна. Майстри знали, що виріб обов’язково перевірятимуть на наявність техніки. Тому мікропристрій влаштували в один із шипів. Причому зробили так, що її могли покласти саме тим шипом догори, де й умонтовано пристрій. Бо ж на ручці прикріплено табличку з інкрустованим написом — щось на зразок «Видатному політичному і державному діячеві сучасності, Президентові України… з найщирішими побажаннями група відданих соратників». Основу кожного шипа обрамляє тоненьке металеве кільце, вкрите сусальним золотом. Тому якби перевіряли булаву на наявність металу, то, зрозуміло, прилади його показали б. Ось він, згори. А під одним з кілець — апаратик. Пристрій виготовлено таким чином, що під час прийому і запису жодних випромінювань навіть найпотужнішими приладами не зафіксуєш.

Мирон Валентинович дістав із шухляди теку, вийняв звідти скріплені степлером кілька аркушів паперу й почав читати. І що далі він ознайомлювався з текстом, то ясніше розумів: у його руках з’явилася потужна, небезпечна і дуже ефективна зброя.

5

Заступник міністра економіки Валентина Ромниченко вийшла з ванної кімнати, закутана у великий м’який рушник, яким сором’язливо прикривала тіло від шиї до колін.

— Яка ти красива, Валю! — Адам Божко підійшов до жінки й погладив її мокре волосся. — Зачекай кілька секунд — я зараз. — Божко швидко зайшов до ванної, зачинив за собою двері, й звідти почувся шум води.

Цієї миті з дамської сумочки, що лежала поруч на стільці, заспівав мобільний телефон. Ромниченко дістала апарат і, здивовано прочитавши ім’я абонента, натиснула на кнопку.

— Так, Богдане Даниловичу, я вас слухаю, — тихенько промовила.

— Валентино Дмитрівно, здрастуйте. Не знаю, може, я невчасно, але нам треба терміново зустрітися.

— Ви знаєте, Богдане Даниловичу, ви справді не дуже вчасно… — промимрила жінка, нишком поглядаючи на двері ванної кімнати.

— Це дуже важливо. На рахунку — кожна секунда. Я вас молю, якщо ви тільки не в ліжку з коханцем…

— Богдане Даниловичу!..

— Негайно все кидайте й миттю приїздіть до Печерської лаври. Це недалеко від вас.

— А звідки ви знаєте, де я? — з тривогою, але так само пошепки запитала Ромниченко.

— Потім, потім усе поясню. Я чекаю біля входу, — зв’язок перервався.

Валентина Дмитрівна кинула під ноги рушник, похапцем одяглася, натягнула шапку на ще мокру голову й вискочила з квартири.

Тільки-но за жінкою зачинилися двері, з ванної кімнати повільно виплив голий Адам Божко з укладеним і напомадженим волоссям. Від нього аж пашіло чистотою, молодістю, силою та красою. Але Аполлон був вельми здивований, коли у великій, зі смаком умебльованій кімнаті він знайшов лише вологий рушник, що самотньо валявся на підлозі.