Непрохані

22
18
20
22
24
26
28
30

— Слухай, я… дуже, дуже давно, ще до нашого з тобою знайомства, я зустрічалася з Крейном. Недовго. І все. В того чоловіка порожньо в голові, Джеку.

— То хто це тоді? Отой Шепард?

В очах Емі з’явився подив. Це ще не був нокаут, але я однозначно вивів її з рівноваги.

— Що… що ти про нього знаєш?

— Так чи ні, Емі?

Вона з затьмареними очима відвернулася.

— Звісно ж, ні.

— Стосунки з Крейном ти мала приблизно тоді, коли компанія купила ту будівлю в Беллтауні?

Емі вигляд мала дуже збентежений, і я зрозумів, що принаймні в одному Ґері Фішер був правий: та будівля все-таки мала значення.

— Джеку, ти… тобі не варто у це влізати. Це не має до того жодного стосунку, і ти просто не зрозумієш.

Я був уже просто нездатний зупинитися — і вирішив спробувати останнє ім’я, яке почув кілька днів тому, яке стояло у паперах поруч з іменами Емі та Крейна.

— А як щодо Маркуса Фокса?

Емі зблідла — в буквальному сенсі. Я кивнув — і раптом перестав вірити в усе, що вона мені сказала. Перестав вірити Емі. Крапка. Те, що трапилося з нами за останні кілька років, перестало здаватися чимось таким, що ми витримали разом. Той час раптом загуснув між нами, мов прошарок льоду, який ставав дедалі твердішим, дедалі непрозорішим з кожним днем, що минав.

— Останній шанс щось виправити, — промовив я. — Кажи, що відбувається.

Вона витягнула з сумочки пачку цигарок. Руки трохи трусилися. Діставши останню цигарку, вона жбурнула порожню пачку в море. Коли ми познайомилися, ця жінка брала участь у волонтерських прибираннях міста.

— Я погано сприймаю погрози, — сказала вона.

Її очі стали спокійними, ніякими, холодними. Нігті пальців, що тримали цигарку, були пофарбовані рожевим лаком. Я усвідомив, що не знаю цієї жінки. Інша людина, яка до того ховалася в тінях, силоміць вдерлася в моє життя. Вдерлася, зруйнувавши все, що було мені дороге, вкравши, змінивши любі мені речі настільки, що мені вони більше не могли належати. Я думав, що не пускав у свій дім загрозу ззовні, та я помилявся. Емі повсякчас була всередині, й от крізь неї і ввійшов ворог.

Ввійшов — і забрав її.

Я відчув, як думки затьмарює щось темне, страшне, якісь судоми, які я навряд чи буду здатний стримати.

— Ти більше не ти, — вимовив я.